Thursday, May 22, 2008

Κίνα: Παραμένει ο πληθωρισμός το πιο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα

Κίνα: Παραμένει ο πληθωρισμός το πιο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα

O ΣΕΙΣΜΟΣ, που την προηγούμενη εβδομάδα κατέστρεψε την επαρχία Σιτσουάν, έχει εγείρει νέους παράγοντες οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά παρ' όλα αυτά ο πληθωρισμός παραμένει το πιο σημαντικό οικονομικό πρόβλημα για την Κίνα, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Γουέν Ζιαμπάο.

Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με το κινεζικό Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Γουέν ζήτησε από όλα τα υπουργεία της χώρας να περιορίσουν τις φετινές δαπάνες κατά 5%, ώστε να συμβάλουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων, ύψους 70 δισ. γιουάν (δέκα δισ. δολάρια) που θα δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση της επαρχίας Σιτσουάν και την ανακούφιση των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό.

Οι δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού υποδεικνύουν ότι δεν παρεκκλίνει της δέσμευσης για αυστηρότερη νομισματική πολιτική και δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Εξάλλου, σε επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες τονίζεται ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει έντονες πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για σταθερή και ταχεία οικονομική ανάπτυξη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |