Thursday, May 22, 2008

ΗΒ: Κέρδη €23 εκ. το τρίμηνο

ΗΒ: Κέρδη €23 εκ. το τρίμηνο


Στα €23 εκ. περιορίστηκαν τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2008 έναντι €24,3 εκ. το περσινό τρίμηνο σημειώνοντας μείωση 6%. Τα κέρδη της HB διαμορφώθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις της Citigroup που ανέμενε κέρδη €27 εκ. Η διοίκηση κρίνει ως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα δεδομένων των δύσκολων χρηματοοικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν και υπογραμμίζει ότι ο στόχοι της για φέτος είναι εφικτοί. Επιβεβαιώνει παράλληλα τους στόχους που είχαν εξαγγελθεί το Φεβρουάριο. Η μείωση στην κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στις ζημιές ύψους €7,4 εκ. από την επενδυτική Αθηνά την οποία εξαγόρασε πέρσι η τράπεζα.

Οι κερδοζημιές από διάθεση και επανεκτίμηση συναλλάγματος και χρηματοοικονομικών στοιχείων μειώθηκαν κατά €5,9 εκ. σε σχέση με πέρσι. Περιλαμβάνουν ζημιές που προήλθαν από τις αρνητικές επιπτώσεις στις αξίες χρηματοοικονομικών στοιχείων λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στις αγορές και τη πτώση του ΧΑΚ και κέρδη από διάθεση επενδύσεων σταθερής απόδοσης.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ζημιές €9,4 εκ. από διάθεση και επανεκτίμηση χρηματοικονομικών στοιχείων της επενδυτικής Αθηνά. Η Αθηνά είχε πέρσι συνεισφορά στα κέρδη της HB κατά €0,6 εκ. Η συνολική αρνητική επίδραση της εταιρείας Αθηνά ως εξαρτημένη της τράπεζας ανήλθε σε ζημιές €7,4 εκ.

Το κέρδος από συνήθεις εργασίες πριν τις προβλέψεις της HB σημείωσε μείωση 6% στα €31,0 εκ. σε σύγκριση με €33,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Μείωση της τάξης του 2% σημείωσαν και τα καθαρά έσοδα της τράπεζας τα οποία περιορίστηκαν στα €70,2 εκ. από €71,2 εκ. πέρσι.

Παρά τις έντονες πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια λόγω του ανταγωνισμού, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσιάζουν αύξηση 8% φθάνοντας τα €52,3 εκ. σε σχέση με €48,2 εκ. για την πρώτη τριμηνία του 2007. Όσον αφορά το επιτοκιακό περιθώριο του Ομίλου το Μάρτιο του 2008 περιορίστηκε σε 2,96% από 3,10% το Μάρτιο του 2007. Στην Κύπρο το επιτοκιακό περιθώριο τον Μάρτιο 2008 περιορίστηκε σε 3,20% από 3,24% πέρσι, ενώ στην Ελλάδα 1,72% από 2,41% το Μάρτιο του περασμένου χρόνου.

Πέραν της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου, η αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των υπολοίπων των χορηγήσεων κατά 25% και των καταθέσεων πελατών κατά 13% σε ετησιοποιημένη βάση και στα αυξημένα έσοδα από ρευστά διαθέσιμα σε ξένο νόμισμα. Επιπρόσθετα οφείλεται και στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.

Ζημιά €4,3 εκ. από Ελλάδα

Στην Ελλάδα, παρά τη σημαντική αύξηση των χορηγήσεων σε πελάτες κατά 31% από το Μάρτιο του 2007, η πίεση στα περιθώρια των επιτοκίων χορηγήσεων λόγω του ανταγωνισμού καθώς και η συνεχιζόμενη κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία πριν τη φορολογία παρουσιάζουν ζημία ύψους €4,3 εκατ. σε σύγκριση με κέρδος €0,6 εκ. για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Έξοδα

Όσον αφορά το σύνολο των εξόδων του Ομίλου παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα με τα αντίστοιχα ποσά του πρώτου τριμήνου του 2007. Τα συνολικά έξοδα έφθασαν τα €39,1 εκ. από €38,8 εκ. πέρσι (+1%). Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης εξόδων προς έσοδα βρίσκεται στο 56% ελαφρώς ψηλότερα από το περσινό 55%.

Προβλέψεις επισφαλών χρεωστών

Όπως σημειώνει η Ελληνική, οι προβλέψεις για απομείωση της αξίας των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 87% στα €7,9 εκ. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων ανήλθε σε 0,7% έναντι 0,5% πέρσι.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μειώθηκαν σε €321,2 εκ. σε σύγκριση με €384,2 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο σύνολο των χορηγήσεων έχει επίσης βελτιωθεί κατά το Μάρτιο του 2008 στο 7,4% από 11,2%

Χαρτοφυλάκιο

Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση, διαμορφώνεται στο 16,4%. Οι συνολικές χορηγήσεις σε πελάτες παρουσίασαν αύξηση 25% και έχουν φθάσει τα €4,4 δισ. σε σύγκριση με €3,5 δισ. το Μάρτιο του 2007, ενώ οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν αύξηση 13%, φθάνοντας τα €6,0 δισ. σε σύγκριση με €5,3 δισ. το Μάρτιο του 2007.

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές της HB η διοίκηση της τράπεζας σημειώνει ότι το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι βεβαρημένο από τη διεθνή κρίση στις χρηματαγορές, την έλλειψη ρευστότητας και τις έντονες πιέσεις στα επιτοκιακά περιθώρια. Παρόλα αυτά ο Όμιλος, συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, επιβεβαιώνει τους στρατηγικούς στόχους και επιδιώξεις που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η διοίκηση παρακολουθεί πάνω σε συνεχή βάση τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του Ομίλου και θα προβαίνει σε ανάλογες αναθεωρήσεις όπως κριθεί αναγκαίο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |