Thursday, May 22, 2008

Πάνω από 142 δολ. το αργό στις μακροπρόθεσμες παραδόσεις

Πάνω από 142 δολ. το αργό στις μακροπρόθεσμες παραδόσεις

Κατά 2,2% αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αυτό το μήνα.
ΠΑΝΩ από τα 142 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκαν οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του αργού για παραδόσεις Δεκεμβρίου 2016, εν μέσω ανησυχιών για έλλειψη προσφοράς την επόμενη πενταετία, της απροσδόκητης μείωσης των εβδομαδιαίων αποθεμάτων στις ΗΠΑ και του πτωτικού δολαρίου, ενισχύοντας περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στις βραχυπρόθεσμες παραδόσεις πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι και στις μακροπρόθεσμες στα 142 δολάρια το βαρέλι, ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις στην

παγκόσμια οικονομία, καθώς οι φόβοι για μη επαρκή προσφορά στα επόμενα πέντε χρόνια αρχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις επενδυτών στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Παλαίμαχοι συναλλασσόμενοι δήλωσαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τέτοια αλματώδη αύξηση της τιμής και πως οι επενδυτές αυξάνουν όλο και περισσότερο στοιχήματα ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της, λόγω γεωπολιτικών και γεωλογικών παραγόντων.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους από το βραχυπρόθεσμο στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όπου οι ανησυχίες για την προσφορά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο, όπως σχολίασε η Αν-Λουίζ Χιτλ της Wood Mackenzie.

Από τον περασμένο Ιανουάριο, τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, όπως αυτό για παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016, έχουν κερδίσει σχεδόν 60%, ενώ η τιμή των βραχυπρόθεσμων συμβολαίων έχει αυξηθεί σε ποσοστό 35%.

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα φέρουν σε παραγωγή από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αντιπροσωπεύουν μόνον το 20% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ορισμένα στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι οι γεωπολιτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την προσφορά, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση η παραγωγή να καλύψει τη ζήτηση ακόμη και τόσο νωρίς όσο την περίοδο 2012 με 2015.

«Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά μέχρι τη στιγμή που οι κυβερνήσεις που επιδοτούν την κατανάλωση πετρελαίου στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, διαπιστώσουν ότι η πολιτική αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος στη Deutsche Bank για ενεργειακά θέματα Ανταμ Σιεμίνσκι.

Η προσφορά πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως ή κατά 2,2% στα 32,4 εκατ. βαρέλια τον τρέχοντα μήνα, καθοδηγούμενη από την υψηλότερη παραγωγή των μελών συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας και της Σ. Αραβίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της PetroLogistics Ltd.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |