Wednesday, April 30, 2008

Καταβολή τόκων συζητά η Fed

Καταβολή τόκων συζητά η Fed

ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ καταβολής τόκου στα αποθέματα των εμπορικών τραπεζών θα συζητήσουν σήμερα αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ρεζέρβ, κίνηση που θα μπορούσε να ενδυναμώσει τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Fed τη Δευτέρα.

Οι τράπεζες υποχρεούνται από το νόμο να κρατούν ένα μέρος των καταθέσεών τους στα αποθέματα της Fed, χωρίς όμως να παίρνουν κάποιο τόκο από τα αποθέματα αυτά. Για τεχνικούς λόγους, αυτό καθιστά δύσκολο για τη Φέντεραλ Ρεζέρβ να επεκτείνει σημαντικά το δανεισμό της σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς χωρίς να αφήνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια να υποχωρούν σε μηδενική βάση.

Σύμφωνα με νόμο του 2006, η Fed έλαβε το πράσινο φως για καταβολή τόκων στα αποθέματα αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2011. Για να γίνει όμως αυτό ενωρίτερα απαιτείται νόμος από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, αξιωματούχοι της Fed έχουν συζητήσει την προοπτική αυτή με εκπροσώπους τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Fed θα πιέσει το Κογκρέσο για δράση και απλά συζητείται επειδή ο διοικητής Μπεν Μπερνάνκι ζήτησε από το προσωπικό της Fed στα τέλη του 2006 να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Η Φεντεραλ Ρεζέρβ αναμένεται να μειώσει στη σημερινή συνεδρίασή της το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 2%. Το συνοδευτικό ανακοινωθέν αναμένεται να αφήσει ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |