Wednesday, April 30, 2008

Προς μείωση των επιτοκίων η Fed

Προς μείωση των επιτοκίων η Fed

ΣΕ νέα μείωση των επιτοκίων αναμένεται να προβεί κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Φέντεραλ Ριζέρβ, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η μείωση αυτή πιθανόν να είναι και η τελευταία στην οποία προχωρά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Fed για τα επιτόκια καθώς και η εκτίμησή της αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 21.15’ ώρα Ελλάδος.

«Το ανακοινωθέν… θα ξεκαθαρίζει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί, ωστόσο έχουν μειωθεί μετά από τις ενέργειες της Fed», υποστηρίζει ο αναλυτής του High Frequency Economics στη Νέα Υόρκη, Ίαν Στέφερντσον.

Η Wall Street Journal εκτιμά, πάντως πως η Fed, στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασής της, θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Η απόφαση της Fed ενδεχομένως να επηρεαστεί και από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 15.30’ ώρα Ελλάδος. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο μόλις κατά 0,2%.

Η αμερικανική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε 2,25% από 5,25% που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |