Wednesday, April 30, 2008

«Σκόπελοι» στη συμφωνία για τον ΟΤΕ

«Σκόπελοι» στη συμφωνία για τον ΟΤΕ

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, με τον υπουργό Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη.
ΑΠΟ ΜΙΑ «λεπτή κλωστή» κρέμεται η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, γεγονός το οποίο κάνει τις κινήσεις και των δύο πλευρών ιδιαίτερα προσεκτικές προκειμένου η υπόθεση της στρατηγικής συμμαχίας να μην καταλήξει σε «ναυάγιο».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου επεσήμαιναν χθες αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, και του υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη, κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα ότι «έχουμε ακόμη αρκετές ημέρες μπροστά μας», εννοώντας φυσικά ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι τρεις «σκόπελοι» που υπάρχουν ούτως ώστε να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιοι παράγοντες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι μέχρι τις 7 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμφισβήτητα βρίσκονται στην κρισιμότερη φάση τους.

Το γεγονός, άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνάντηση των συμβούλων αποκρατικοποίησης του Δημοσίου Credit Suisse Eurobank [EFGr.AT] και UBS με τους συμβούλους της Deutsche Telekom, που μετείχαν και στη συνάντηση των δύο υπουργών, τους οποίους μάλιστα ενημέρωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων που στόχο έχουν να υπάρξει μια επιτυχής συμφωνία για τον ΟΤΕ.

Η συνδιοίκηση

Για να επιτευχθεί όμως η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, να βάλουν και οι δύο πλευρές «νερό στο κρασί τους» πρώτα απ' όλα όσον αφορά στο μοντέλο της συνδιοίκησης στην περίπτωση που τελικά επιτευχθεί στρατηγική συμμαχία.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι από τη μια πλευρά οι εκπρόσωποι της D.T. θέλουν να επιλέγουν το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, ενώ το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί να επιλέγει τον πρόεδρο.

Το ζητούμενο όμως ακόμη στις διαπραγματεύσεις είναι μέχρι πού και ποια θα είναι τα όρια και οι αρμοδιότητες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Το κρισιμότερο, πάντως, σημείο στις συζητήσεις είναι εάν ο διευθύνων σύμβουλος που θα προέρχεται από τη γερμανική πλευρά θα μπορεί να λειτουργεί με «απόλυτα» επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστεί, αν όχι να εκλείψει, οποιασδήποτε μορφής βέτο από ελληνικής πλευράς, αλλά παράλληλα και ότι το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες αποφάσεις θεωρεί «στρατηγικής σημασίας» και ως εκ τούτου γι' αυτές και μόνο θα μπορεί να ασκεί βέτο.

Ζήτημα για το οποίο εγείρονται πολλές αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, καθώς τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Μεταφορών τάσσονται υπέρ της «ισορροπημένης συνδιοίκησης» προκειμένου το Δημόσιο να μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο σε θέματα στρατηγικής σημασίας.

Το τίμημα

Ο τρίτος «σκόπελος» που καλούνται τις επόμενες ημέρες να ξεπεράσουν οι δύο πλευρές αφορά στο τίμημα που επιδιώκει το ελληνικό δημόσιο για το επιπλέον 3% που θα πουλήσει στην D.T., αφού προσπαθεί να εξασφαλίσει τιμή μεγαλύτερη των 26 ευρώ που εξασφάλισε η MIG για το 20% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να «αγοράσει ακριβά».

Τα ανωτέρω σημεία «τριβής» των διαπραγματεύσεων αναμένεται πάντως να βρεθούν και τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των συμβούλων των δύο πλευρών, ενώ εάν οι διαφορές παραμένουν «αγεφύρωτες» έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδος, τότε θα υπάρχει, όπως όλα δείχνουν, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της D.T. και των δύο συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών.

Αιφνιδιαστική σύσκεψη

ΑΡΓΑ χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, αιφνιδιαστικά, σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού, Γ. Αλογοσκούφη, του υπουργού Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκη, και του αντιπροέδρου της D.T., Καρλ Γκεργχαρντ Αϊκ, ο οποίος ήθελε να ενημερωθεί για την έκβαση των συζητήσεων των συμβούλων και γενικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, επιβεβαιώθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι δυσκολίες του εγχειρήματος, γεγονός που πιστοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της συσκέψεως από τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, που ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες».

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας υπογράμμισαν μάλιστα ότι «δεν υπάρχει για την ώρα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, όλα είναι ανοιχτά και ορισμένα σημεία αντιμετωπίζονται ως σημεία αιχμής».

Οσον αφορά πάντως στις αρμοδιότητες που θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, που θα επιλέγεται από την D.T, οι ίδιοι παράγοντες επεσήμαναν ότι υπάρχει κάποια πρόοδος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει βρεθεί και η λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι, παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που δίνουν από το κυβερνητικό μέτωπο, στην υπόθεση του ΟΤΕ, προκαλεί αίσθηση ότι στην αυριανή κυβερνητική επιτροπή το θέμα, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις πληροφορίες, δεν θα τεθεί προς συζήτηση.

Βέβαια, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι μπορεί το ζήτημα του ΟΤΕ [OTEr.AT] να μην είναι στην αυριανή ατζέντα της κυβέρνησης, αυτό όμως δεν αποκλείει και κάποιο αιφνιδιασμό, αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των συμβούλων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |