Wednesday, April 30, 2008

ΗΠΑ: Η κρίση έπληξε και τα ξενοδοχεία

ΗΠΑ: Η κρίση έπληξε και τα ξενοδοχεία

ΟΤΑΝ η οικονομία επιβραδύνεται, τα ξενοδοχεία είναι συχνά μεταξύ των πρώτων κλάδων που επηρεάζονται, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση ελαττώνεται και οι κρατήσεις μειώνονται. Πολύ περισσότερο το ποσοστό διαθέσιμου χώρου σε κλίνες στις ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς λόγω της μεγάλης κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να προσθέσει 250.000 νέα δωμάτια στην ήδη ξενοδοχειακή προσφορά τους προσεχείς 24 μήνες.

Για τους επενδυτές όμως που προσπαθούν να διακρίνουν τους ομίλους ξενοδοχείων που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση για να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση, τα στοιχεία για την οικονομία και την κατασκευαστική δραστηριότητα δεν είναι αρκετά. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες την τελευταία δεκαετία.

Στη μια ανήκουν όμιλοι που διαχειρίζονται ξενοδοχεία, όπως InterContinental Hotels Group, Starwood Hotels & Resorts Worldwide κ.ά., ενώ στην άλλη εταιρείες επενδύσεων στο real estate (REITs) που κατασκευάζουν, αγοράζουν και ελέγχουν ξενοδοχεία.

Μέχρι τη Δευτέρα η συνολική απόδοση των 12 REITs που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα και παρακολουθούνται από την εταιρεία ερευνών SNL Financial υποχωρούσε 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το ίδιο διάστημα ο δείκτης που παρακολουθεί εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων, όπως Marriott International και Starwood, υποχωρεί 22%.

Ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να είναι επιλεκτικοί και στο πλαίσιο αυτό έχουν αποφασίσει ότι οι μεγαλύτεροι όμιλοι αποτελούν καλή αγορά. Αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods βλέπει ευκαιρίες για επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε οπερέιτορ, όπως Marriott και Starwood, και εκτιμά ότι η μετοχή της Marriott διαπραγματεύεται σε επίπεδα 16 φορές υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή του τρέχοντος έτους. Πριν από ένα έτος η σχέση ήταν 30.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα REITs που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε περίοδο επιβράδυνσης εξαιτίας της διάρθρωσής τους, η οποία απαιτεί να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους σε μερίσματα.

«Οι όμιλοι διαχείρισης ξενοδοχείων έχουν πιο σταθερή ροή ρευστού συγκριτικά με τους ιδιοκτήτες», επισημαίνουν αναλυτές. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο δύσκολη την κατάσταση για τα REITs, ειδικά γι' αυτά που επιβαρύνονται με μεγάλα χρέη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |