Wednesday, April 2, 2008

ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη

ΣΕ αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , επικαλούμενο τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από τη Μεγάλη Ύφεση του 1930.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό της τάξεως του 3,7%, έναντι 4,1% που προέβλεπε ο οργανισμός τον Ιανουάριο.

«Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την αγορά ενυπόθηκου χρέους των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2007 έχει εξαπλωθεί ταχύτατα, και με απρόσμενο τρόπο, για να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στις αγορές και τα ιδρύματα στη βάση του χρηματοοικονομικού συστήματος», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει: «Η παγκόσμια ανάπτυξη χάνει momentum ενώπιον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις ΗΠΑ από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι πιθανότητες υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3% ή και χαμηλότερα το 2008 και το 2009 αγγίζουν το 25%.

Όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ φέτος, ο οργανισμός «ψαλίδισε» τις εκτιμήσεις του από 1,5% σε 0,5%. Για το 2009 αναμένει μικρή άνοδό της στο 0,6%. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,3%, έναντι των προβλέψεων του Ιανουαρίου για 1,6%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |