Wednesday, April 2, 2008

Fed: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης

Fed: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συρρίκνωσης

ΔΕΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας - ακόμη και στο πρώτο εξάμηνο του 2008 - ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, καταθέτοντας σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενδεχομένως να μην αυξηθεί πολύ, ίσως και να παραμείνει στάσιμο στο πρώτο εξάμηνο του 2008, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να συρρικνωθεί ελαφρώς. Είναι ξεκάθαρο ότι η αμερικανική οικονομία διανύει μία δύσκολη περίοδο».

Ο ισχυρός άνδρας της Φέντεραλ Ριζέρβ τόνισε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας είχαν θετικό αποτέλεσμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οικονομικές αγορές παραμένουν υπό πίεση.

Ο κ. Μπερνάκι υπογράμμισε ακόμη ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν και πως η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται, ενώ χαρακτήρισε πηγή ανησυχίας τον πληθωρισμό.

Οι δηλώσεις του κ. Μπερνάνκι φαίνεται να στηρίζουν την άποψη πως η Fed ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε 2,25% από 5,25% που ήταν το φθινόπωρο.

«Πιθανή η ύφεση»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης, ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε: «Η ύφεση είναι πιθανή, ωστόσο ο όρος αυτός είναι τεχνικός… Δεν είμαι σε θέση να πω εάν η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση».

Προέβη τέλος στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στη συνέχεια, χάρη στις αλλεπάλληλες επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προβεί η τράπεζα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |