Wednesday, March 26, 2008

M. Stanley: Έρχεται bear market ράλι... αλλά δεν τελειώσαμε

M. Stanley: Έρχεται bear market ράλι... αλλά δεν τελειώσαμε

Σημαντικό bear market ράλι βλέπουν οι γκουρού του επενδυτικού οίκου Morgan Stanley σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι πρόσφατες πρωτοβουλίες των νομισματικών αρχών θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν τις πιστωτικές αγορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποφευχθεί μια ύφεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Για όσο διάστημα τα κέρδη θα υποχωρούν, το bear market θα είναι μαζί μας, επισημαίνει ο οίκος σε έκθεση επενδυτικής στρατηγικής.

“Πολλά τα διλήμματα για τους επενδυτές με ορίζοντα τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Θα έχουμε ένα bear market ράλι μετά τη σταθεροποίηση των πιστωτικών αγορών ή συνέχεια της πτωτικής αγοράς στα χρηματιστήρια; Είναι οι χαμηλές αποτιμήσεις και η απαισιοδοξία επαρκείς λόγοι για μια ανοδική αντίδραση ή θα υπάρξει περαιτέρω πίεση από τη μείωση του δανεισμού και την ύφεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων; Να αγοράζει κανείς φθηνές μετοχές ή ασφαλείς μετοχές ανεξάρτητα από τις αποτιμήσεις; Βραχυπρόθεσμα υπάρχει σύγχυση.”

“Από πλευράς τακτικής οδηγός μας είναι οι δείκτες μας όσον αφορά το timing. Οι δείκτες αυτοί μας έδωσαν ξεκάθαρο σήμα πωλήσεων τον Ιούνιο του 2007 και τις τελευταίες εβδομάδες μας δίνουν σήμα αγορών. Κατά συνέπεια αναμένουμε ένα bear market ράλι και η ιστορία μας λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι μετοχές που τρέχουν περισσότερο είναι αυτές με υψηλό συντελεστή βήτα. Αν δούμε πέρα από τους επόμενους 3 με 6 μήνες, τα πράγματα αλλάζουν. Προβλέπουμε σημαντική απόκλιση της κερδοφορίας από τις εκτιμήσεις της αγοράς. To 2008 αναμένουμε αρνητικό ρυθμό αύξησης των κερδών, -16% έναντι του +7% που είναι το consensus της ΙΒΕS. Πιστεύουμε ότι το τέλος του bear market θα έλθει μόνον όταν η κερδοφορία αρχίσει να ανακάμπτει, πιθανώς στις αρχές του 2009.”

“Οι καιροί είναι ασυνήθιστοι, η κρίση εξαπλώνεται ταχέως. Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου με την αγορά να χάνει 3,9%, ο δείκτης MSCI Europe βρισκόταν 24% χαμηλότερα από την κορυφή του την 1η Ιουνίου του 2007. Είμαστε πλέον στη φάση όπου οι αρχές δίνουν το σήμα ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί η χρηματοοικονομική κρίση. Τα επόμενα βήματα μπορεί να συμπεριλάβουν μια συντονισμένη παγκόσμια παρέμβαση για να σταθεροποιηθεί το δολάριο ΗΠΑ, μια μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και πιο άμεσες αγορές στεγαστικών ομολογιακών τίτλων από κυβερνητικούς φορείς. Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σημαντικά και μπορεί να σηματοδοτούν το γύρισμα για τις πιστωτικές αγορές, σενάριο που δένει καλά με την εκτίμηση μας για ένα bear market ράλι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.”

To βασικό σενάριο της Morgan Stanley βλέπει πρώτα ένα bear market ράλι και μετά να δίνουν τον τόνο οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο οίκος συνοψίζει:

1. Πρόκειται για ένα bear market που θα τελειώσει μόνον όταν σταματήσει να υποχωρεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μάλλον στις αρχές του 2009.

2. Οι πτωτικές αγορές έχουν την τάση να πατώνουν στην αρχή της ύφεσης και πιστεύουμε πως η προηγούμενη εβδομάδα ήταν το χαμηλό.

3. Από πλευράς τακτικής προτείνουμε θέσεις overweight σε μετοχές τους επόμενους 3 με 6 μήνες.

4. Ανεξάρτητα από το αν είδαμε το βραχυπρόθεμο πάτο ή όχι, αυτό το bear market δεν έχει τελειώσει.

Η Μοrgan Stanley εμμένει στις προηγούμενες εκτιμήσεις της για το 2008 –ότι η ύφεση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ θα εξαπλωθεί παγκοσμίως, ότι θα υπάρξει μείωση της μόχλευσης, ότι θα δούμε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ανάκαμψη του δολαρίου αργότερα φέτος.

Η μόνη αλλαγή έχει να κάνει με τα εμπορεύματα. Εκτιμά ότι η Κίνα δεν θα υποφέρει πολύ από την ύφεση των ΗΠΑ και κατά συνέπεια οι τιμές των εμπορευμάτων (commodities) μάλλον δεν θα υποχωρήσουν αισθητά φέτος. Όσοι περιμένουν μεγάλη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας που θα οδηγήσει σε μεγάλη πτώση των τιμών στα εμπορεύματα θα απογοητευτούν.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |