Friday, February 8, 2008

Βρετανία: Το χρέος της Northern Rock δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική


Βρετανία: Το χρέος της Northern Rock δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Northern Rock στον προϋλογισμό του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική πολιτική, διεμήνυσε ο υπουργός Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Χθες, η στατιστική υπηρεσία της χώρας αποφάσισε πως το χρέος της βρετανικής τράπεζας θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα δημόσια οικονομικά από την 9η Οκτωβρίου 2007, εξαιτίας του βαθμού της στήριξης και του ελέγχου της κυβέρνησης στην πολύπαθη εταιρεία.

Σύμφωνα με το Institute for Fiscal Studies, η ανωτέρω απόφαση αναμένεται να αυξήσει το χρέος του υπουργείου κατά περίπου 100 δισ. στερλίνες, ή κατά το 7% του ΑΕΠ. Επιπλέον, θα αναιρέσει τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει το κρατικό παθητικό στο 40% του ΑΕΠ, πυροδοτώντας ανησυχίες για αύξηση των φόρων προκειμένου να μειωθεί το χρέος.

Όσον αφορά στην πώληση της Northern Rock, o Ντάρλινγκ υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει κάποιον προτιμητέο επενδυτή, διαβεβαιώνοντας πως η μεταχείριση των δύο ενδιαφερομένων είναι ισότιμη. Επίσης, εκτίμησε πως η Olivant Advisers δεν θα καταθέσει προσφορά για την τράπεζα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |