Friday, February 8, 2008

Merrill Lynch: Ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών και στο δ' τρίμηνο


Merrill Lynch: Ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών και στο δ' τρίμηνο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ της τάσης του εννεαμήνου αναμένει και για το δ΄ τρίμηνο του 2007 η Merrill Lynch σε ειδική έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το σύνολο της προηγούμενης χρήσης (Eurobank [EFGr.AT] στις 11/2, Πειραιώς στις 13/2, Alpha Bank [ACBr.AT] στις 26/2 και Εθνική στις 28/2).

Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Το δ' τρίμηνο αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες τάσεις», η ML αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ισχυρή αύξηση στα αναπροσαρμοσμένα καθαρά έσοδα, κατά μέσο όρο περίπου 40%, χάρη στους υψηλούς όγκους δανείων (μέση αύξηση των χορηγήσεων άνω του 30%) και στην αυξημένη κινητικότητα της πελατείας.

Επιβεβαίωση από την ΤτΕ

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ για την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης το Νοέμβριο, η οποία καθοδηγείτο κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Στο σκέλος των εξόδων, η ML περιμένει διψήφιο αλλά χαμηλό ρυθμό αύξησης, κυρίως ως αποτέλεσμα της γρήγορης επέκτασης των τραπεζών στο εξωτερικό και της αύξησης του όγκου εργασιών.

Η ML δεν βλέπει καμία επιδείνωση της ποιότητας των πιστώσεων. Οπως αναφέρει ο αναλυτής του οίκου Johan Ekblom, οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν εκτεθεί σε «εξωτικά» πιστωτικά προϊόντα, καθώς είχαν αφθονία ευκαιριών ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, δεν αντιμετώπισαν σημαντικές διαγραφές ή επιπτώσεις από την αποτίμηση σε τιμές αγοράς περιουσιακών στοιχείων τους και αυτό ισχύει και για το δ΄τρίμηνο. «Η ανησυχία μας είναι περισσότερο ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει περιοριστεί και αυτό ίσως φρενάρει την ικανότητα αύξησης των ισολογισμών τους στο μέλλον. Πάντως, δεδομένων των παρόντων επιπέδων χρηματοδότησης και της δυνατότητας να κάνουν χρήση της παροχής δανεισμού μέσω repos που επιτρέπει η ΕΚΤ, πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι θέμα του β΄εξαμήνου. Συμπερασματικά, οι εκτιμήσεις μας για το 2008 και 2009 βρίσκονται 5% - 10% κάτω του consensus της αγοράς», λέει η ML.

Η πρόσφατη υποβάθμιση

Ο οίκος πιστεύει ότι μέρος της πρόσφατης υποβάθμισης που είδε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος (από Ρ/Ε 14,9 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη 2008 σε Ρ/Ε 10,8 κατά μέσο όρο) ίσως θα παραμείνει, καθώς σχετίζεται κυρίως με την έκθεσή τους στην Ανατ. Ευρώπη. Η ML βλέπει ως πραγματική απειλή την υπερθέρμανση στα Βαλκάνια (κυρίως Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία).

Η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] , σύμφωνα με τη ML, είναι καλύτερα τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα χρηματοοικονομική αναταραχή λόγω της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει, της επαρκούς κεφαλαιακής θέσης της και του μίγματος των κερδών από τις αναδυόμενες αγορές όπου δραστηριοποιείται (λιγότερο Βαλκάνια, περισσότερο Τουρκία). Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση αγοράς με τιμή -στόχο 50,3 ευρώ. Για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή - στόχος τίθεται στα 27,8 ευρώ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της Eurobank, η ML αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών 2007 κατά 41,5%, στα 859 εκατ. ευρώ και αύξηση των συνολικών εσόδων κατά 25,3%, στα 2,798 δισ. ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] αναμένει αύξηση 47% στα καθαρά κέρδη (639 εκατ. ευρώ) και αύξηση 28,7% στα συνολικά έσοδα, στα 1,576 δισ. ευρώ.

Αξιολογήσεις από την Deutsche Bank

Σε περαιτέρω υποβάθμιση της τιμής - στόχου που θέτει για τη μετοχή της Eurobank, προχώρησε η Deutsche Bank μειώνοντάς την στα 25 από 26 ευρώ. Παράλληλα, η γερμανική τράπεζα υποβάθμισε χθες την τιμή - στόχο για την αυστριακή τράπεζα Erste Bank, από τα 50 στα 45 ευρώ. Τόσο για την Erste όσο και για τη Eurobank συστήνεται διακράτηση. Σημειώνεται ότι με έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στις 10/1/2008, η DB είχε υποβαθμίσει την τιμή - στόχο για τη Eurobank στα 26 από 33 ευρώ προηγουμένως.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |