Thursday, December 6, 2007

Καταθέσεις: Τόκος μέχρι 5%

Καταθέσεις: Τόκος μέχρι 5%
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/12/2007 11:50:43


• Ανταγωνισμός και έλλειψη ρευστότητας ανεβάζουν τους τόκους

• Ίσως φθάσουν και το 5,50%

Με υψηλά καταθετικά επιτόκια θα υποδεχθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου το ευρώ. Παρόλο που το βασικό καταθετικό επιτόκιο βρίσκεται στο 4,5%, εντούτοις κάποιες τράπεζες για να κερδίσουν τη μάχη του ανταγωνισμού και για να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους, προσφέρουν επιτόκια μέχρι 50 μονάδες βάσης υψηλότερα, τα οποία φθάνουν μέχρι και το 5%.

Τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στη StockWatch και ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμα, χαρακτήρισαν αναπόφευκτη αυτή την εξέλιξη, καθώς υπάρχει μια καλπάζουσα κρίση ρευστότητας στο σύστημα. «Οι καταναλωτές πρέπει να αναμένουν σωρεία καταθετικών προϊόντων το επόμενο διάστημα. Όλοι αναμένουν να δουν και τις κινήσεις στις οποίες θα προβούν η Πειραιώς και η Eurobank και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε επιτόκια που θα φθάνουν μέχρι και το 5,50%», τόνισαν.


Άλλα τραπεζικά στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι ο ανταγωνισμός ίσως να διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια, παρά το ότι είναι παράλογο να υπάρχει βασικό επιτόκιο 4,5% και οι τράπεζες να προσφέρουν επιτόκιο 5%. «Ίσως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση να οδηγήσει και σε αυξημένα δανειστικά επιτόκια, τα οποία για την ώρα δεν έχουν επηρεαστεί», σημείωσε.

Κάποιοι άλλοι πιο απαισιόδοξοι, θεωρούν ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ίσως αναγκάσουν την Κεντρική Τράπεζα να διαθέσει κάποια ρευστότητα στην αγορά. Χθες πάντως, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συγκρότημα του θα παραμείνει ανεπηρέαστο από τις διεθνείς εξελίξεις, αυξάνοντας συνεχώς τα μεγέθη του.

Να σημειωθεί ότι τα καταθετικά επιτόκια που φθάνουν στο 5% είναι διάρκειας έξι μηνών και αφορούν τη μετατροπή υφιστάμενων λογαριασμών από κυπριακή λίρα σε ευρώ. Πολλά καταθετικά προϊόντα με προθεσμία 3 μέχρι 6 μηνών έχουν επιτόκια 4,90%.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Οκτώβριο του 2007 οι καταθέσεις ανήλθαν σε £22,43 δισ. σε σχέση με £18,4 δισ. την περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 21,9%. Για την ίδια χρονική περίοδο ο ρυθμός των δανείων έτρεξε με 33,3%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αναλυτικά, μόλις σε ένα χρόνο, έφυγαν από τα ταμεία των τραπεζών £3,71 δισ. με το συνολικό ύψος των χορηγήσεων το φετινό Οκτώβριο να φθάνει τα £14,85 δισ. Δηλαδή παρατηρείται διαφορά 11,4% στο ρυθμό αύξησης των δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |