Thursday, December 6, 2007

Προς καθήλωση οι Κ.Α.

Προς καθήλωση οι Κ.Α.


Οι συντεχνίες απέρριψαν μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και 48ωρη για τις 17 του μήνα.

Νέα εργατική αναταραχή, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τον κρατικό αερομεταφορέα λόγω των δεκάδων έκτακτων πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί ενόψει γιορτών, αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές.
Αφορμή για τη νέα κρίση στον κρατικό αερομεταφορέα, το αδιέξοδο που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κ.Α. και συντεχνιών ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στο Υπουργείο Εργασίας για τη συμφωνία της εταιρείας με τη Swissport/ G A P Vassilopoulos (Cyprus) Ltd. Συμφωνία, η οποία στοχεύει στη δημιουργία κοινοπραξίας για διεκδίκηση μιας εκ των αδειών Ground Handling- για επίγεια εξυπηρέτηση επιβατών και για παροχή υπηρεσιών ράμπας- που θα δοθούν από το στρατηγικό επενδυτή των αεροδρομίων.
H εν λόγω συμφωνία έχει πυροδοτήσει από τον Οκτώβριο την υφιστάμενη κρίση, αφού ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν είχαν πεισθεί ότι τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας του προσωπικού που θα εργοδοτηθεί στη νέα κοινοπραξία έχουν κατοχυρωθεί. Οι δύο συντεχνίες απέρριψαν προχθές μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας και αποφάσισαν με αφορμή την πιο πάνω συμφωνία, την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 12 του μήνα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά την πραγματοποίηση και 48ωρης απεργίας στις 17 και του ίδιου μήνα. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις οι οποίες δεν εξετάσουν και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων.


Πάντως, σε περίπτωση που τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν αποτραπούν, θα επηρεάσουν και ενδεχομένως θα ακυρώσουν όλες τις πτήσεις των Κ.Α. που είναι προγραμματισμένες τις πιο πάνω ημερομηνίες, αφού στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν τα επηρεαζόμενα από τη συμφωνία με την Swissport τμήματα της διακίνησης επιβατών, του προγραμματισμού πτήσεων και των φορτίων και του ταχυδρομείου. Σε κοινή ανακοίνωσή τους για το θέμα οι δύο συντεχνίες, κατηγορούν την εταιρεία πως "αποφάσισε να συμπράξει με την Swissport για παροχή υπηρεσιών εδάφους με συμμετοχή 25% αποξενώνοντας τμήματα των Κ.Α. με 140 υπαλλήλους της, παραβιάζοντας μονομερώς τη συμφωνία για το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης". Αναφέρουν ακόμη πως θεωρούν την εταιρεία ως την αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάληξη "γιατί προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την Swissport χωρίς σε κανένα στάδιο να ενημερώσει, να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει τα θέματα των εργαζομένων που θυσιάστηκαν για να έχει σήμερα τη δυνατότητα να υπάρχει και να λειτουργεί". Για τη μεσολαβητική πρόταση, αναφέρουν ότι τα σώματα των δύο συντεχνιών την απέρριψαν ομόφωνα "θεωρώντας ως αδιαπραγμάτευτη την διατήρηση της ιδιότητας του υπαλλήλου των Κ.Α.".


Αδικαιολόγητη ενέργεια
Έντονη ήταν η αντίδραση των Κ.Α. στην απόφαση των δύο συντεχνιών, τις οποίες κατηγορεί ότι "σπρώχνουν με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό μια καταπονημένη εταιρεία".
Σε ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ακόμη ότι η ενέργεια των δύο συντεχνιών είναι "άκαιρη, αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική". Οι Κ.Α. σημειώνουν πως "η άκρως αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα σημειώνεται την ώρα που η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, κατάφερε την περασμένη Δευτέρα να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, με την οποία διασφαλίζονται πλήρως και οι απολαβές και τα ωφελήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στη νέα κοινοπραξία, περιλαμβανομένων των Ταμείων Προνοίας και Υγείας". Στην ίδια ανακοίνωση, οι Κ.Α. "δηλώνουν με κάθε υπευθυνότητα ότι η κοινοπραξία με την Swissport είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο το οποίο υπό τις περιστάσεις του άγριου ανταγωνισμού προστατεύει το προσωπικό και τα κεκτημένα του και την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξοικονομεί ετησίως ένα σοβαρό ποσό και να ενισχύει παράλληλα τα έσοδά της". Σύμφωνα με τον κρατικό αερομεταφορέα, η δημιουργία τέτοιων κοινοπραξιών προνοείται στο ίδιο το Σχέδιο Δράσης για Διάσωση της Εταιρείας και για την υλοποίηση του οποίου αναλήφθηκαν δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε. προκειμένου να επιτρέψει για τελευταία φορά τη δανειοδότηση της εταιρείας με κυβερνητική εγγύηση.
Η εταιρεία σημειώνει ότι η αψυχολόγητη αντίδραση των συντεχνιών καταδεικνύει ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρίσιμη φάση που διέρχεται η εταιρεία και απευθύνει έκκληση προς αυτές όπως αποσύρουν τα εξαγγελθέντα μέτρα.


ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |