Thursday, December 6, 2007

Αναρρίχηση πληθωρισμού στο 3,53%

Αναρρίχηση πληθωρισμού στο 3,53% (1)
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/12/2007 12:28:12


Στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας αναρριχήθηκε το Νοέμβριο του 2007 ο πληθωρισμός. Ένα μήνα πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 3,53%, στο ψηλότερο σημείο από το Δεκέμβριο του 2004. Τον Οκτώβριο του 2007 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,99% ενώ το Σεπτέμβριο του 2007 είχε φθάσει το 2,63%.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού το Νοέμβριο οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στους τομείς της υγείας (+6,85%), μεταφορών (+6,56%) και εστιατορίων – ξενοδοχείων (+6,08%). Αύξηση 4,39% σημειώθηκε και στους τομείς στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου, ενώ κατά 5,6% αυξήθηκε και ο τομέας της εκπαίδευσης.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007, ο πληθωρισμός έφθασε στο 2,2%. Ο ρυθμός πληθωρισμού εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα κυμανθεί το 2007 στο 2,5%, ως αποτέλεσμα κυρίως της διατήρησης των τιμών του πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα. Το ΥΠΟΙΚ αναμένει επιτάχυνση του το 2008.

Η αισθητή άνοδος των τιμών πληθωρισμού ενισχύει τους φόβους που εκφράζει η Κεντρική Τράπεζα για πληθωριστική ανάφλεξη. Η νομισματική αρχή είχε συνδέσει τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης των τιμών με τη μεγάλη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται από την αρχή του έτους, που διοχετεύεται στην κατανάλωση και στην αγορά ακινήτων.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού προκύπτει σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η νομισματική αρχή δεν έχει πλέον τρόπο ελέγχου του μέσω της αύξησης των επιτοκίων. Αντίθετα, φαίνεται πως θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τη Δευτέρα ή στο τέλος Δεκεμβρίου, για να είναι συμβατά με αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λόγω της απώλειας του επιτοκιακού εργαλείου, η ΚΤ ζητά από την κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες της.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα κοινωνικό πακέτο £74 εκ. που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει φέτος δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,5% και πως την επόμενη τριετία θα συνεχίσει να έχει πλεονάσματα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |