Monday, September 16, 2013

Μειώθηκε κατά €1,2 δισ. ο ELA

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου μειώθηκε τον Αύγουστο η έκτακτη ρευστότητα (ELA) που αντλήθηκε από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει την απευθείας χρηματοδότηση της Τρ. Κύπρου από το ευρω-σύστημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, η συνολική χρηματοδότηση του συστήματος μέσω ELA μειώθηκε τον Αύγουστο στα €9,9 δισ. από €11,1 δισ. τον Ιούλιο. 

Η μείωση τον Αύγουστο φαίνεται να σχετίζεται με το ότι η Τράπεζα Κύπρου έλαβε στο τέλος Ιουλίου καθεστώς αντισυμβαλλόμενου για πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ...
 

Με το νέο καθεστώς μπορεί να αντλήσει συμβατική ρευστότητα απευθείας από το ευρωσύστημα, αντικαθιστώντας την έκτακτη ρευστότητα που κοστίζει περισσότερο. 

Ο δανεισμός με έκτακτη ρευστότητα γίνεται με επιτόκια 2,25% ενώ ο συμβατικός δανεισμός μέσω πράξεως νομισματικής πολιτικής κοστίζει 0,75%. 

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα άρχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα το Σεπτέμβριο του 2011. Η ρευστότητα διοχετευόταν σχεδόν εξολοκλήρου στη Λαϊκή Τράπεζα, που μέχρι το Μάρτιο όφειλε κοντά στα €9 δισ. στην ΚΤ για την έκτακτη ρευστότητα έναντι €1,5 δισ. της Τρ. Κύπρου. 

Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας και της ΕΚΤ δεν προσδιορίζουν σε ποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διοχετεύεται έκτακτη ρευστότητα, ωστόσο θεωρείται ότι το ποσό αφορά την Τρ. Κύπρου, στην οποία μεταφέρθηκε ο ELA με την απορρόφηση της. 

Η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στα εξαμηνιαία της αποτέλεσμα ότι δεν έχει εξάρτηση από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ. 

Η μείωση του ELA είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν μετά την παραχώρηση καθεστώτος αντισυμβαλλόμενου για πράξεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Αρχικά, είχε υπολογιστεί ότι η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να μειώσει την έκθεση της σε ELA κατά €2 δισ. 

Για σκοπούς πραγματοποίησης πράξεων νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ λαμβάνει εξασφαλίσεις από τις τράπεζες με έκπτωση, αναλόγως της διαβάθμισης των κρατών. 

Στην περίπτωση της Κύπρου η έκπτωση μπορεί να φθάσει μέχρι και το 68%. 

Η Τράπεζα Κύπρου ενδεχομένως να έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ με παραχώρηση του ομολόγου ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής ύψους €1,8 δισ. 

Μπορεί επίσης να παραχωρήσει ως εξασφάλιση τα ομόλογα που εξέδωσε η Λαϊκή με κρατική εγγύηση, ύψους €1 δισ. όπως και το υπόλοιπο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων που ενέκρινε η βουλή, ύψους €3 δισ. 

Source:http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=182157

No comments:

Share |