Friday, May 11, 2012

Γερμανία: Βελτίωση προοπτικών για οικονομία

Γερμανία: Βελτίωση προοπτικών για οικονομία

Η Γερμανία εξέφρασε την Πέμπτη σιγουριά ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθώς οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης γίνονται ολοένα και πιο θετικές. «Οι προοπτικές για περαιτέρω (οικονομική) ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σε μηνιαία έκθεσή του. Η Γερμανία θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα, τα οποία αναμένεται να καταδείξουν ότι η γερμανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, η οποία ορίζεται με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. «Οι δείκτες της Άνοιξης δεικνύουν μια αυξανόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως στον εξαιρετικά σημαντικό βιομηχανικό τομέα», σημειώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Σημειώνοντας την οικονομική ανάκαμψη που άρχισε να εμφανίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία καθώς και την «ισχυρή» ανάπτυξη που καταγράφεται στην Κίνα και στην Ινδία, το υπουργείο προσθέτει: «Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν αυξανόμενοι δείκτες που παραπέμπουν σε οικονομική ανάκαμψη».

 Ωστόσο, επικαλέστηκε παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου της επισφαλούς κατάστασης κρατών της Ευρωζώνης, υπό το φως της κρίσης χρέους. Ο υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% το 2012 και 1,6% το επόμενο έτος, προβλέψεις που συνάδουν με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Βερολίνου που έγιναν τον Ιανουάριο. «Ανάπτυξη της τάξεως του 0,7%, υψηλότερο εισόδημα και περισσότεροι άνθρωποι στην απασχόληση δείχνουν ότι η Γερμανία τα πηγαίνει καλά... Η Γερμανία είναι και παραμένει η μηχανή ανάπτυξης στην Ευρώπη», είπε ο κ. Roesler. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 6,7% αυτό το έτος και στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο του 6,5% το 2013, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

source: stockwatch.com.cy
Share |