Thursday, May 10, 2012

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Βρετανία: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BOE), επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η νομισματική επιτροπή αποφάσισε τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. λίρες έπειτα από την αύξηση των 50 δισ. λιρών που ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο. Ως συνήθως, η κεντρική τράπεζα όταν δεν μεταβάλλει το επιτόκιο, δεν εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για την απόφασή της, ενώ παράλληλα απουσιάζει η αναφορά για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων υπό εξέταση. Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη της κεντρικής τράπεζας αφήνουν να εννοηθεί πως ο πληθωρισμός ια ξεπεράσει τις προβλέψεις τους και πως η οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτό που δηλώνουν τα επίσημα στοιχεία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης επισημάνθηκε ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού στο τρέχον υψηλό επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου. Οχτώ μέλη ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. λίρες ενώ ένας, ο David Miles, ψήφισε υπέρ την αύξησης του κατά 25 δισ. λίρες. Αντίθετα, ο Adam Posen, που στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ήταν υπέρ της ενίσχυσης του προγράμματος, τάχθηκε υπέρ της πλειοψηφίας.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση για τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,5%. Σύμφωνα με τα πρακτικά η μεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί ο πληθωρισμός ο οποίος αναμένεται να υποχωρήσει με βραδύτερο του αναμενομένου ρυθμό λόγω των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο, της χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και του κινδύνου αύξησης του περιθωρίου κέρδους από τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας η μεταποιητική παραγωγή σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν το Μάρτιο αλλά δεν αναπτύχθηκε σε τριμηνιαία βάση, αποτυπώνοντας την ευάλωτη κατάσταση της οικονομίας στο α΄ τρίμηνο.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% σε σχέση με το Φεβρουάριο, αλλά ήταν 0,.9% χαμηλότερη σε σχέση με το Μάρτιο του προηγουμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Η ευρύτερη μέτρηση της βιομηχανικής παραγωγής οδηγήθηκε χαμηλότερα από την πτώση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξης και παροχής νερού, οδηγώντας σε συνολική πτώση 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τον 13ο μήνα που η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι η μεταποίηση κατά μέσο όρο θα σημείωνε αύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση και πτώση 1,1% σε ετήσια βάση. Συνολικά η βιομηχανική παραγωγή αναμενόταν να υποχωρήσει 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια βάση.

Τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η άνοδος των τιμών θα μετριαστεί γρήγορα βοηθώντας την οικονομική ανάπτυξη. Τα στοιχεία θα δημιουργήσουν πιθανότατα ερωτηματικά για την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος κοντά στο στόχο ενώ ενδέχεται να κάνει τα στελέχη της λιγότερα πρόθυμα να πάρουν νέα νομισματικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,5% από 3,4% τον Φεβρουάριο καταγράφοντας την πρώτη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,3% από 0,6%. Από τη μεριά τους οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν διατήρηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 3,4% και πτώση του μηνιαίου στο 0,3%. source: capital.gr
Share |