Friday, May 11, 2012

Αρνητικές οι προβλέψεις Κομισιόν

Αρνητικές οι προβλέψεις Κομισιόν

Το 2013 αντί το 2012 θα καταφέρει η Κύπρος να μειώσει το έλλειμμα της στο 2,5% εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις για την ΕΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2012 και θα ανακάμψει οριακά το 2013 με ρυθμό 0,3%. Η ανεργία θα πλησιάσει το 10% όπου θα παραμείνει και την επόμενη χρονιά. Οι δημοσιονομικές της προβλέψεις για το 2012 είναι κοντά σε αυτές του Υπουργείου Οικονομικών, που ζητά τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων €150-200 εκ. για επίτευξη του στόχου της μείωσης του φετινού ελλείμματος στο 2,5%. Για το 2013, όμως, οι προβλέψεις απέχουν σημαντικά, αφού το Υπουργείο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 0,5% ενώ η Επιτροπή το βλέπει να περιορίζεται ελαφρώς στο 2,5%. Η έκθεση της Επιτροπής είναι σχετικά ήπια για το δημοσιονομικό σκέλος, καθώς σημειώνει ότι η απόκλιση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα και στις δαπάνες λόγω κρίσης (π.χ. πλεονασμούς).

 Όπως αναφέρεται, η συρρίκνωση της οικονομίας αποδίδεται σε μείωση της εγχώριας ζήτησης και στην επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χρηματοοικονομική αγορά. Οι πιέσεις των εισοδημάτων ιδιαίτερα των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα ως αποτέλεσμα των μέτρων της κυβέρνησης και της ανεργίας που έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς και η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναφέρονται επίσης, ως παράγοντες που συντείνουν στη συρρίκνωση της οικονομίας. Επίσης, προστίθεται, ότι η μεγάλη έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησησης του τραπεζικού συστήματος πιθανόν να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτή.

Όπως τονίζεται, οι κυριότεροι δείκτες παρουσιάζουν αδύναμη αν και βελτιωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και επιχειρήσεων. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 με τη βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς η αβεβαιότητα θα μειώνεται σταδιακά. Οι επενδύσεις σε κατοικίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν μειωμένες, ενώ οι επενδύσεις στις κατασκευές πιθανόν να βοηθηθούν από το έργο αναδόμησης του Βασιλικού και από άλλα έργα υποδομής. Επίσης, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη αναμένεται θα είναι θετική, ενώ ο επιβραδυνόμενος τομέας του παγκόσμιου εμπορίου και οι επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές των κύριων συνεργατών της Κύπρου είναι πιθανόν να επιβαρύνουν τις εξαγωγές. Αυτό ωστόσο μπορεί να αντισταθμιστεί από τη θετική πορεία των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Οι εισαγωγές αναμένεται να σημειώσουν μείωση λόγω της αδυναμίας που παρουσιάζει η εγχώρια ζήτηση, οδηγώντας το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε μείωση στο 7,7% του ΑΕΠ. «Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά το 2013, βασιζόμενη κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ η εγχώρια κατανάλωση θα παραμένει περιορισμένη λόγω της ανάγκης για περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών ανισορροπιών» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται να μειωθεί οριακά στο 3,4% το 2012 από 3,5% το 2011 λόγω της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση. «Δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών εξυγίανσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2012 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2013. Με βάση αυτό και δεδομένης της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας φέτος, το χρέος ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει γύρω στο 76% το 2012», σημειώνει η Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή εξετάζει επίσης σενάρια σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών αναφέροντας ότι αν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρειαστεί στήριξη από το κράτος τότε το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί γύρω στο 85% αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Για την ευρωζώνη η ΕΕ προβλέπει σταδιακή επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα προβλέπεται ύφεση 0,3% το 2012 και ανάπτυξη 1% το 2013. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2012 θα σημειωθεί ύφεση 4,7%.

source: stockwatch.com.cy
Share |