Wednesday, March 14, 2012

Αλμα σε Wall και Ευρώπη


Αλμα σε Wall και Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες με τους επενδυτές να τοποθετούνται στις τραπεζικές μετοχές, μετά και την απόφαση της Fed να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική υπερ της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Θετικά λειτουργησε και η άνοδος σε υψηλά 5 μηνών των λιανικών πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow κέρδισε 1,68% στις 13.177 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,88% στις 3.039 μονάδες και ο S&P 500 είναι στις 1.395 μονάδες και στο +1,81%.

Σταθερό διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό έυρος μεταξύ 0-0,25% η κεντρική αμερικανική τράπεζα, Federal Reserve. Το επιτόκιο βρίσκεται στο επίπεδο αυτό από τον Δεκέμβριο του 2008.

Η νομισματική επιτροπή της Fed, η FOMC, έκανε λόγο στα πλαίσια της συνεδρίασής της για προσωρινή άνοδο του πληθωρισμού, με φόντο την άνοδο της τιμής του αργού και της βενζίνης.

Παράλληλα, η Fed διατηρεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων υπό των τίτλο Operation Twist, ενώ επαναλμβάνει ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον και ως το 2014.

"Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται μετριοπαθώς", τονίζει η FOMC αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά πως παγκοσμίως οι πιέσεις στις χρηματαγορές έχουν χαλαρώσει.

Στο μεταξύ, στο κείμενο απόφασης της FOMC περιλμβάνονται οι ανησυχίες για την ανεργία, η οποία ενώ έχει υποχωρήσει απαραμένει επιρρεπής στην άνοδο. Τέλος, η Fed επισημαίνει πως θα συνεχίσει να επανεπενδύει στην πιεσμένη αγορά κατοικίας.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει τον πρώτο τόνο, και τα στοιχεία από τον γερμανικό δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης το δεύτερο, αφού σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε κέρδη 1,07% στις 5.956 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κέρδισε 1,72% στις 3.550 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφουρτη ενισχύθηκε 1,37% στις 6.996 μονάδες.

Από τους σημαντικότερους κερδισμένους οι γαλλικές τράπεζες, με την Credit Agricole να κλείνει στο +3,5%, την BNP Paribas στο +1,9% και τη Societe Generale στο +1,5%.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία το Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2010.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε αυτόν το μήνα στις 22,3 μονάδες από 5,4 μονάδες που ήταν το Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερο άνοδό του, στις 10 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε πάντως στις 37,6 μονάδες από 40,3 μονάδες το Φεβρουάριο.

Στα μάκρο της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 5 μηνών ανήλθαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι λιανικές πωλήσεις, τον δεύτερο μήνα του 2012, κατέγραψαν αύξηση 1,1% στα 407,8 δισ. δολάρια.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του αμέσως προηγούμενου μήνα, Ιανουαρίου, αναθεωρήθηκαν ανοδικά, καταγράφοντας αύξηση 0,6%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 0,4%.

source: reporter.gr

No comments:

Share |