Wednesday, March 14, 2012

Στην Κύπρο η Triple Five


Η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες σήμερα για να επενδύσει κάποιος είπε σήμερα ο επιχειρηματίας κ. Ναντέρ Γκερμεζιάν, Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών Triple Five, ο οποίος έγινε δεκτός το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κίκη Καζαμία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι «μετά τη συνάντηση μου με τον κ. Πρόεδρο εδώ, είμαι ακόμη περισσότερο πεπεισμένος ότι πρέπει να συνεχίσουμε με το θέμα των επενδύσεων στην Κύπρο. Αισθάνομαι ότι αυτή είναι σωστή χώρα για επενδύσεις, έστω και εάν η οικονομία είναι λίγο αβέβαιη προς το παρόν. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σταματήσει κανέναν από το να έρθει εδώ. Υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι εδώ για να συνεργαστείς μαζί τους», είπε. Πρόσθεσε ότι ο Ομιλος επιχειρήσεων του ασχολείται με ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων σε πολλούς μεγάλους τομείς παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι επιθυμία του είναι να συμβάλει στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.

Όπως είπε οι εταιρείες του ασχολούνται και με τον τουριστικό τομέα, σημειώνοντας πως εξυπηρετούν περίπου 100 εκ. επισκέψεις τουριστών. «Πιστεύω μπορούμε να φέρουμε τουρίστες στην Κύπρο, ενώ το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με το θέμα του τραπεζικού τομέα. Υπάρχουν τρεις επιλογές για μας. Η μια είναι να ανοίξουμε παράρτημα εδώ μιας από τις τράπεζες μας στη βόρειο Αμερική. Η άλλη να ιδρύσουμε μια τράπεζα εδώ ή να κάνουμε διευθέτηση με μια από τις τοπικές τράπεζες ώστε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις», ανέφερε. Είπε ακόμη ότι «ενδιαφερόμαστε για το θέμα της ενέργειας», προσθέτοντας ότι ο Ομιλος εταιρειών του περιλαμβάνει πετρελαϊκή εταιρεία, αλλά και τμήμα παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκές εταιρείες. Εχουμε 250 μηχανικούς μόνο σε αυτό το τμήμα, όλοι προσοντούχοι μηχανικοί, γεωφυσικοί».

Ο κ. Γκερμεζιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Triple Five είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο. «Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε εδώ αφορά το θέμα των υποδομών», είπε προσθέτοντας «ελπίζουμε να επενδύσουμε σε κάποια σχέδια της Κυβέρνησης της Κύπρου». Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του φυσικού αερίου υπό το φως του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι δεν συζήτησαν από το θέμα. Πρόσθεσε ότι «ως επιχειρηματίας ενδιαφέρομαι για οτιδήποτε θα μπορούσαμε να κάνουμε, αλλά, όχι, δεν το συζητήσαμε αυτό».

Σε ερώτηση σε ποιο χρηματικό ποσό μεταφράζονται οι επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι «προτιθέμεθα να εξετάσουμε αυτά τα έργα και είμαστε αρκετά μεγάλη εταιρεία για να κάνουμε πολλά πράγματα. Οι επενδύσεις αυτές βασίζονται σε μελέτες για το τι χρειάζεται», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι μελέτες αυτές άρχισαν εδώ και μήνες.Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι επίσημες διαβουλεύσεις για τις διάφορες επενδύσεις που μελετά, ο κ. Γκερμεζιάν είπε ότι, ήδη «έχουμε αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό τομέα και εξετάζουμε το θέμα της συμμετοχής μας στον τομέα της ενέργειας. Στον τουρισμό, ήδη, αρχίσαμε να βοηθούμε την Κύπρο. Εχουμε μεγάλη πείρα στη βόρειο Αμερική. Στείλαμε τους ανθρώπους μας στην Ευρώπη την περασμένη βδομάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να φέρουμε τουρίστες με ναυλωμένες πτήσεις από τη βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και αλλού».

Σε ερώτηση αν η εταιρεία του πήρε άδεια από την Κεντρική Τράπεζα για ίδρυση τράπεζας στην Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις για να πάρουμε άδεια». Ερωτηθείς γιατί επιλέγει την Κύπρο, ο κ. Γκερμεζιάν απάντησε ότι ο λόγος είναι η γεωγραφική θέση της Κύπρου που βρίσκεται μεταξύ της Μέσης Ανατολής και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι «έχετε επίσης καλό καιρό εδώ, καλές παραλίες και καλούς ανθρώπους. Εχω στείλει τους ανθρώπους μου εδώ για να μελετήσουν το ζήτημα. Πιστεύω ότι η Κύπρος είναι μια από τις καλύτερες χώρες σήμερα για να επενδύσεις». Σε ερώτηση αν τον ενδιαφέρει το θέμα δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο, απάντησε αρνητικά. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν μελέτησε το θέμα επένδυσης σε κυπριακά κρατικά ομόλογα ανέφερε «ναι, το εξετάζουμε αυτό».

source: alithia.com.cy

No comments:

Share |