Friday, February 10, 2012

To 2013 το επόμενο stress test


To 2013 το επόμενο stress test

Τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), καθησυχάζοντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο, στο δανεισμό.

Παρά τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν εντός και εκτός Κύπρου ότι οι τράπεζες πάγωσαν το δανεισμό στις προσπάθειες τους για ενίσχυση των κεφαλαίων τους, η ΕΒΑ υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της ανακεφαλαιοποίησης στην πραγματική οικονομία θα είναι μόλις 1% του συνόλου των νέων κεφαλαίων ύψους €100 δισ. που υπολογίζεται ότι χρειάζονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο η ΕΒΑ είχε ανακοινώσει ότι 71 ευρωπαϊκές τράπεζες – περιλαμβανομένων και των δύο κυπριακών – χρειάζονται νέα κεφάλαια €106 δισ. για να φθάσουν σε core tier one 9% μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στην περίπτωση της Τρ. Κύπρου και της Marfin το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται φθάνει τα €3,5 δισ. και οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι μπορούν να τα καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια.

Για να το πετύχουν, έστειλαν πριν λίγες βδομάδες στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή τα πλάνα τους για ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Όπως αναφέρεται σε ψεσινή ανακοίνωση της EBA, το διοικητικό της συμβούλιο προχώρησε σε μια προκαταρτική αξιολόγηση των κεφαλαιακών πλάνων των τραπεζών όσον αφορά τη σύστασή για ανακεφαλαιοποίηση.

Όπως σημειώνει, οι κεφαλαιακές ενισχύσεις αναμένεται να επιτευχθούν μέσω κυρίως άμεσων κεφαλαιακών μέτρων, προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά το δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Η εκτίμηση της ΕΒΑ διαφέρει πολύ από αυτή εγχώριων φορέων που θεωρούν ότι η απόφαση της ευρωπαϊκής αρχής κινδυνεύει να βάλει την κυπριακή οικονομία σε σπιράλ ύφεσης, αναγκάζοντας τις τράπεζες να περιορίσουν στο ελάχιστο το νέο δανεισμό, για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Το θετικό στοιχείο της χθεσινής ανακοίνωσης είναι πάντως ότι λόγω της υπό εξέλιξη διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, το επόμενο stress test θα πραγματοποιηθεί το 2013 – ότι δηλαδή δεν θα υπάρχει φέτος stress test.

Σύμφωνα με την EBA, το σύνολο των δράσεων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες δίνουν ένα πλεόνασμα κεφαλαίου 26%, δημιουργώντας μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση που κάποιες δράσεις δεν υλοποιηθούν.

Η ΕΒΑ αναφέρει ότι οι απευθείας κεφαλαιακές δράσεις αντιπροσωπεύουν το 96% του ελλείμματος κεφαλαίου και 77% του συνολικού ποσού των προτεινόμενων δράσεων.

Η πλειοψηφία των μέτρων, σημειώνει, είναι αύξηση κεφαλαίου, αδιανέμητα κέρδη και μετατροπή των υβριδικών κεφαλαίων σε κοινές μετοχές.

Επόμενα βήματα

Το συμβούλιο της ΕΒΑ δεν έχει εκτιμήσει ακόμη σε βάθος τη βιωσιμότητα των σχεδίων των τραπεζών.

Εις βάθος ανάλυση των σχεδίων θα αναληφθεί από τις εθνικές αρχές σε συνεργασία με την EBA.

Η ανάλυση θα αξιολογήσει την αξιοπιστία των μέτρων όπως είναι οι προβλέψεις για τα κέρδη, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας για την έγκριση των νέων προηγμένων μοντέλων και την αξιοπιστία των παραδοχών που διέπουν την προγραμματισμένη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων και το γεωγραφικό αντίκτυπο.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα σχέδια μπορεί να αναθεωρηθούν. Εάν οι προβλέψεις για τα κέρδη ή άλλες παραδοχές, εμφανίζονται πολύ αισιόδοξες θα ζητηθούν αναθεωρήσεις των σχεδίων, αναφέρει η ΕΒΑ.

Στόχος είναι να υπάρχει ξεκάθαρη καθοδήγηση των εθνικών εποπτικών αρχών προς τις τράπεζες στις αρχές Μαρτίου

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |