Friday, February 10, 2012

Προς ευρωπαϊκό διαβατήριο ελεγκτών


Προς ευρωπαϊκό διαβατήριο ελεγκτών

Ανακατατάξεις στο ελεγκτικό επάγγελμα αναμένεται να επιφέρει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των ελεγκτικών οίκων στην Ευρώπη, που θέτει, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στη διάρκεια ελέγχου εισηγμένων εταιρειών. Στόχος της πρότασης είναι η προστασία των επενδυτών, ενώ προβλέπεται και θέσπιση ευρωπαϊκού διαβατηρίου ελεγκτών.

Η πρόταση της επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται να ψηφιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2012 επί Κυπριακής Προεδρίας.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανδρούλα Καμιναρά, παρουσίασε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών τις πρόνοιες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την κ. Καμιναρά, η οικονομική κρίση κατέδειξε ότι κάποιοι ελεγκτικοί οίκοι στο εξωτερικό ενώ με εκθέσεις τους διαβεβαίωναν μεγάλες εταιρείες ότι δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ωστόσο στην πορεία διαφάνηκε ότι βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλοντας να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, υπέβαλε τη σχετική πρόταση αφού προηγουμένως υπήρξε διαβούλευση με 700 φορείς της Ευρώπης.

«Μετά την οικονομική κρίση», σημείωσε, «προκλήθηκε μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία και στην πίστη που είχαν οι μικροί επενδυτές σε εταιρείες που ήταν στο χρηματιστήριο και η πρόταση στοχεύει να καλύψει και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον κόσμο προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες ότι είναι ανεξάρτητες και διεξάγουν ελέγχους με βάση τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Τι περιλαμβάνουν οι αλλαγές

Στην ουσία οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες υποχρεωτικά θα πρέπει να αλλάζουν κάθε έξι χρόνια ελεγκτικό οίκο που θα τους ελέγχει, ενώ μελετάται να υπάρξει και επέκταση του χρόνου στα εννέα χρόνια.

«Παραδοσιακά», είπε, «υπήρχαν εταιρείες που έλεγχαν τους ίδιους οργανισμούς για 50 ή 100 χρόνια, με αποτέλεσμα το ελεγκτικό γραφείο και οι επηρεαζόμενες εταιρείες γινόντουσαν ένα».

Σημείωσε ότι προτείνεται για λόγους διαφάνειας κατά την αλλαγή του ελεγκτικού οίκου, να υποχρεούνται οι εταιρείες να προκηρύσσουν διαγωνισμό. Επίσης, επισήμανε ότι για να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν οι ελεγκτικοί οίκοι προς τους πελάτες τους.

Παράλληλα στην ευρωπαϊκή πρόταση περιλαμβάνεται και πρόνοια για την υιοθέτηση ευρωπαϊκού διαβατηρίου ελεγκτών, το οποίο θα διευκολύνει τους ελεγκτές να παρέχουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε η κ. Καμιναρά, θα υπάρχει μια αναγνώριση των διπλωμάτων και των γνώσεων ενός ελεγκτή μεταξύ των μελών κρατών με στόχο την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρόταση απλοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παράλληλα θα αυξηθεί η δυνατότητα παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών από τους μικρομεσαίους ελεγκτικούς οίκους εντός της ΕΕ.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στην Κύπρο, υπέδειξε παράλληλα ότι πανευρωπαϊκά τέσσερις ελεγκτικοί οίκοι καλύπτουν σχεδόν όλες τις εταιρείες που είναι εισηγμένες σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Παραθέτοντας στοιχεία, επισήμανε ότι στην Ισπανία όλες οι δημόσιες εταιρείες ελέγχονται από τέσσερις ελεγκτικούς οίκους, στη Βρετανία οι συγκεκριμένοι οίκοι ελέγχουν το 99% των εταιρειών και στη Γερμανία το 50%.

Υπέρ του διαβατηρίου ελεγκτών οι ανεξάρτητοι λογιστές

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Λογιστών, Αντώνης Προκοπίου, χαρακτήρισε σωστή την πρόνοια της πρότασης για το ευρωπαϊκό διαβατήριο ελεγκτών, αφού οι ελεγκτές θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα τους στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ζήτησε να εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις από τον έλεγχο που γίνεται στις εισηγμένες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε ότι για την Κύπρο είναι σημαντικό το θέμα αφού αφορά ολόκληρη την οικονομία, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση αρνητικής τοποθέτησης ο αντίκτυπος θα είναι για το σύνολο της οικονομίας της χώρας μας.

Η Επιτροπή Εξωτερικών θα συνεχίσει τη συζήτηση της πρότασης της ευρωπαϊκής επιτροπής για τους ενοποιημένους λογαριασμούς σε επόμενη συνεδρία.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |