Friday, February 10, 2012

ΗΠΑ: Διακανονισμός τραπεζών - πολιτειών ύψους $26 δισ.


ΗΠΑ: Διακανονισμός τραπεζών - πολιτειών ύψους $26 δισ.

Σε διακανονισμό άνω των 26 δισ. δολ. για τις πρακτικές που ακολούθησαν στις κατασχέσεις κατοικιών προχώρησαν σήμερα Πέμπτη οι μεγαλύτερες τράπεζας των ΗΠΑ, πολιτείες και ομοσπονδιακές αρχές της χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι εισαγγελείς πολιτειών και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για διάστημα μεγαλύτερου του έτους σχετικά με την τακτική των ταχύτατων εγκρίσεων κατασχέσεων χωρίς τη λεπτομερή εξέταση των φακέλων κάθε υπόθεσης.

Στο διακανονισμό, από τον οποίο θα επωφεληθούν πάνω 1 εκατ. ιδιοκτήτες, συμμετέχουν οι Bank of America, J.P. Morgan Chase, Citigroup, Wells Fargo και η Ally Financial (πρώην GMAC).

Εννέα ακόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε ανάλογες συζητήσεις και αν επιτευχθεί συμφωνία το ύψος του διακανονισμού ενδέχεται να φτάσει τα 30 έως 45 δισ. δολ.

Από τα 26 δισ. δολ. τα 17 δισ. αφορούν την ενίσχυση δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής με το 60% να αφορά τη μείωση του αρχικού οφειλόμενου ποσού. Οι πληρωμές πρέπει να γίνουν σε τρία χρόνια διαφορετικά οι τράπεζες θα καταβάλουν μετρητά στις ρυθμιστικές αρχές.

Επιπλέον 5 δισ. δολ. θα καταβληθεί σε μετρητά σε πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκ των οποίων τα 1,5 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν μέσω fund για την αποκατάσταση ιδιοκτητών που έχασαν τα σπίτια τους την περίοδο 2008 -2011.

Ποσό 3 δισ. δολ. θα χορηγηθεί για την παροχή ευκαιριών αναχρηματοδότησης σε τρέχοντα δάνεια ενώ 1 δισ. δολ. αποτελεί μέρος ξεχωριστού διακανονισμού μεταξύ της Federal Housing Administration και ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Διακανονισμός Fed με πέντε τράπεζες για τις κατασχέσεις

Σε διακανονισμό ύψους 766,5 εκατ. δολ. με πέντε τράπεζες κατέληξε η Federal Reserve στο πλαίσιο της έρευνας για «μη ασφαλής και αθέμιτες πρακτικές» στις διαδικασίες εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων και κατασχέσεων.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Fed ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία επί της αρχής με τις Bank of America Corp. (BAC), Citigroup Inc. (C), Ally Financial, Inc., J.P. Morgan Chase & Co. (JPM) και Wells Fargo & Co. (WFC).

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed η έρευνα κάλυψε την περίοδο Νοεμβρίου 2010 – Ιανουαρίου 2011.



source: capital.gr

No comments:

Share |