Friday, February 17, 2012

S&P: Επιβράδυνση ρωσικής ανάπτυξης το 2012



S&P: Επιβράδυνση ρωσικής ανάπτυξης το 2012


Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί γύρω στο 3,5% το 2012, σε σύγκριση με τις επίσημες εκτιμήσεις που έγιναν το 2011 για ανάπτυξη 4,2%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του πληθωρισμού και στους αυστηρότερους όρους τραπεζικού δανεισμού, σύμφωνα με πρόβλεψη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's.

«Η οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία θα παραμείνει δυναμική κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά αναμένουμε ότι η οικονομία θα χάσει κάποια δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρει σε έκθεση του την Πέμπτη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οίκου, Jean-Michel Six.

Ο Standard and Poor's αναφέρει πως η Ρωσία μπορεί επίσης να πληγεί από την επιταχυνόμενη εκροή κεφαλαίων και πολιτικών κινδύνων που συνδέονται με τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι το 2012 θα είναι μια σκληρή χρονιά για τη Ρωσία, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη και της καθυστέρησης που παρουσιάζει η ανάπτυξη στις κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο.

Ο S&P αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μετά τις προγραμματισμένες για τον Ιούλιο αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και στα τιμολόγια του φυσικού αερίου.

Προσθέτει πως αναμένει ο δανεισμός από τις ρωσικές τράπεζες να γίνει αυστηρότερος λόγω των υψηλότερων επιτοκίων τα οποία η κυβέρνηση πιθανόν θα εισαγάγει για να ικανοποιήσει τους αυστηρούς στόχους πληθωρισμού που θέτει ο κ. Πούτιν.

Ο S&P κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εκροές κεφαλαίων το 2011 που ανήλθαν στα $84 δισ. και τα οποία εξανέμισαν τα οφέλη από το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους $101 δισ.

«Κοιτάζοντας μπροστά, είναι δύσκολο κατά τη γνώμη μας, να δούμε τι θα μπορούσε να επιβραδύνει αυτή την αύξηση εκροών κεφαλαίων το 2012», σημειώνει στην έκθεση του ο διεθνής Οίκος.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |