Friday, February 17, 2012

Υψηλότερα των προσδοκιών ο PPI στη Γερμανία


Υψηλότερα των προσδοκιών ο PPI στη Γερμανία

Φρανκφούρτη (Dow Jones) – Οι γερμανικές τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας της κατακόρυφης ανόδου των τιμών για την ενέργεια και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Ωστόσο, τα ετήσια στοιχεία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο επόμενο διάστημα.

Οι τιμές παραγωγού ήταν 0,6% υψηλότερα των Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και 3,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, έναντι εκτιμήσεων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκανε λόγο για μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια 3,1%.

Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος ήταν η χαμηλότερη που έχει σημειωθεί στις τιμές παραγωγού, από τον Αύγουστο του 2010, όταν είχαν αυξηθεί 3,2%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν ο κύριος λόγος ανόδου του δείκτη. Σημείωσαν άνοδο 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και κατά 7,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.

Εκτός της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν άνοδο 0,4% έναντι του Οκτωβρίου και 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές για τα ενδιάμεσα αγαθά που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής, σημείωσαν άνοδο 1,1%.

Οι τιμές παραγωγού για τα καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 4,5% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η Destatis.





source: capital.gr

No comments:

Share |