Monday, December 5, 2011

Εκλογές-έκπληξη στη Ρωσία


Εκλογές-έκπληξη στη Ρωσία


«Θα χάσετε μία ώρα, αλλά θα καθορίσετε αν για τα επόμενα πέντε χρόνια το μέλλον της χώρας θα βρίσκεται σε υπεύθυνα χέρια» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε παραμονές των βουλευτικών εκλογών ο (απερχόμενος) Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, προτρέποντας τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες.

Ωστόσο, και ο ενθουσιασμός των Ρώσων ψηφοφόρων αποδείχθηκε περιορισμένος (αφού η συμμετοχή μειώθηκε από το 63% στο 60%) και η δύναμη με την οποία τα «υπεύθυνα χέρια» κρατούν το τιμόνι της εξουσίας αμφισβητείται, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα τα Κυριακής έφερε το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας να αγωνίζεται να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην 450μελή Δούμα.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η Ενωμένη Ρωσία εξασφαλίζει ποσοστό 49,67 (έναντι 64,3% στις εκλογές του 2007), ενώ δεύτερο κατατάσσεται το Κομμουνιστικό Κόμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με 19,3% (από 11,6%), και ακολουθούν η «Δίκαιη Ρωσία», κεντροαριστερό κόμμα μάλλον φιλικά προσκείμενο προς το Κρεμλίνο, με 13,1% (από 7,7%) και το κατʼ ευφημισμόν καλούμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του εθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με περίπου 12% (από 8,1%).

Σε οποιαδήποτε χώρα της Δύσης, οι επιδόσεις της Ενωμένης Ρωσίας θα θεωρούνταν ικανοποιητικές για κυβερνών κόμμα, πόσω μάλλον που η διεθνής κρίση έχει σαρώσει σειρά κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Όμως στην ιδιόμορφη κηδεμονευόμενη δημοκρατία της Ρωσίας, το αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί πολιτικό σεισμό, όχι τόσο λόγω των περιπλοκών που θα προκύψουν από αύριο για τη διακυβέρνηση της χώρας (η «Ενωμένη Ρωσία» θα είναι σε θέση με τις κατάλληλες συμμαχίες να νομοθετεί ακόμη και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά βέβαια δεν θα μπορεί να αναθεωρεί το Σύνταγμα κατά το δοκούν χωρίς την αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων), όσο για το συμβολικό πλήγμα που δέχεται η 12ετής κυριαρχία Πούτιν.

Τρεις μόλις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο νυν πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεκδικήσει την επιστροφή του στην προεδρία για άλλα 6 (ή μήπως 12;) χρόνια, η δυσαρέσκεια των Ρώσων για την κραυγαλέα ανισότητα και την πανταχού παρούσα διαφθορά αρχίζει και γίνεται αισθητή. Εξ ού και η εν πρώτης όψεως παράδοξη ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο πάντως πιστώνεται ότι υπήρξε συνεπής αντιπολιτευτική δύναμη, χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με το Κρεμλίνο.

Οι κρατούντες ήταν σε θέση να αντιληφθούν τις τελευταίες ημέρες τα «υπόγεια ρεύματα» που διέτρεχαν την κοινωνία (π.χ. με αφορμή το πρωτοφανές γιουχάισμα του Πούτιν σε πρόσφατο αγώνα ελευθέρας πάλης), για αυτό και ανέβασαν τους τόνους απέναντι στον «ξένο παράγοντα» ο οποίος θα επιδίωκε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα με όργανο τις ΜΚΟ που θα κατέγραφαν τις εκλογικές παρατυπίες.

Η Golos, σημαντικότερη από αυτές τις ΜΚΟ, δέχθηκε συστηματική παρενόχληση από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ η επικεφαλής της κρατήθηκε την Παρασκευή επί 24ωρο στο αεροδρόμιο της Μόσχας προερχόμενη από συνέδριο στη Βαρσοβία. Η ιστοσελίδα της Golos κατέρρευσε λόγω συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων την ημέρα των εκλογών, όπως συνέβη και με τις ιστοσελίδες του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Slon.ru, την ώρα που οι καταγγελίες για παρατυπίες συνέρρεαν από όλη τη χώρα.

Οι αγορές αντιδρούν ψύχραιμα θεωρώντας ότι η ετυμηγορία της κάλπης εξασφαλίζει ταυτόχρονα την απαιτούμενη σταθερότητα και την ευκαιρία για μεγαλύτερη διαφάνεια στο πολιτικό σκηνικό.

Σε ό,τι πάντως αφορά τους ψηφοφόρους η δυσαρέσκεια έναντι των κυβερνώντων (η οποία, όπως καταδεικνύουν τα εκλογικά αποτελέσματα, υπήρξε πολύ πιο έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα) ξεχείλισε μετά την ανακοίνωση της προ πολλού συμφωνημένης εναλλαγής Πούτιν-Μεντβιέντεφ στην προεδρία. Μάλιστα ο Μεντβιέντεφ βρίσκεται στην παράδοξη θέση να εισπράττει, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Ενωμένης Ρωσίας» και υποψήφιος αυριανός πρωθυπουργός, απευθείας την αποδοκιμασία των εκλογέων, οι οποίοι είδαν την εκσυγχρονιστική επαγγελία της προεδρίας του να αποκαλύπτεται ως ένα απλό πρόσχημα για την διαιώνιση της εξουσίας του Πούτιν.



source: capital.gr

No comments:

Share |