Monday, December 5, 2011

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,4% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Οι λιανικές πωλήσεις στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ βελτιώθηκαν τον Οκτώβριο, οδηγούμενες από τις αυξημένες πωλήσεις σε Γερμανία και Γαλλία, παρά την κρίση που απειλεί να κάμψει την οικονομική ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο ενισχύθηκαν κατά 0,4%, ωστόσο υποχώρησαν κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, τα στοιχεία ήταν μικτά, καθώς αναμενόταν αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,6% σε ετήσια.

Το Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,6% και 1,4% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα. Τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν από αρχική μείωση 0,7% μηνιαίως και 1,5% ετησίως.

Τα επιμέρους στοιχεία έδειξαν πως οι πωλήσεις τροφίμων και προϊόντων εκτός των τροφίμων ενισχύθηκαν 0,2% και 0,5% αντίστοιχα σε μηνιαία βάση.

Σε επίπεδο χωρών, Γερμανία και Γαλλία οδήγησαν την άνοδο με τις γερμανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 0,7% έπειτα από άνοδο 0,3% το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι γαλλικές πωλήσεις ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,8%, έπειτα από πτώση 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ανάμεσα στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, στην Πορτογαλία οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση 3,3%, στην Ισπανία υποχώρησαν 0,8% ενώ τα στοιχεία για Ελλάδα και Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα.

Στο σύνολο των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 0,2% σε μηνιαία βάση και υποχώρησαν 0,4% σε ετήσια.





source: capital.gr

No comments:

Share |