Monday, December 5, 2011

Ιταλία: Πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ


Ιταλία: Πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ

Πακέτο μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική εξυγίανση (20 δισ.) αλλά και την ανάπτυξη (10 δισ.) για την περίοδο 2012-2014 ενέκρινε το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε μία ημέρα νωρίτερα απ' ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ η επανεισαγωγή φόρου στην ακίνητη περιουσία και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν και τα μέτρα θα παρουσιαστούν αναλυτικά τη Δευτέρα στους βουλευτές, ήδη έγινε γνωστό ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν στα 62 για τις γυναίκες και στα 66 για τους άντρες, κάτι που θα ισχύσει και για τις γυναίκες από το 2018. Eπιπλέον, για τους περισσότερους συνταξιούχους αποσυνδέονται οι αυξήσεις στις συντάξεις από τον πληθωρισμό.



Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι αναγνώρισε πως χρειάζονται μεγάλες θυσίες αλλά τόνισε πως έγινε προσπάθεια για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ανακοινώνοντας πως θα σταματήσει να λαμβάνει την αμοιβή για τη θέση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα ζητήσει ποτέ από τους Ιταλούς να κάνουν θυσίες γιατί τους το ζητεί η Ευρώπη και πως δεν αισθάνεται πίεση από Γαλλία και Γερμανία.

Ερωτηθείς αν τα μέτρα αυτά έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί, απάντησε πως αυτή είναι «μια λανθασμένη άποψη», εκφράζοντας την εκτίμησή του για τους δύο ηγέτες.

Η Ιταλία το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο των αγορών, με το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται ακόμη και κοντά στο 8%, παρά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπό τον Μόντι.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |