Wednesday, December 7, 2011

Βαρυχειμωνιά στα ακίνητα



Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 35 μηνών υποχώρησαν το Νοέμβριο οι αγοραπωλησίες ακινήτων, εν μέσω του επιδεινούμενο οικονομικού κλίματος αλλά και της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε για το φορολογικό πλαίσιο.

Οι εξελίξεις στις τράπεζες και το κούρεμα των ομολόγων έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη ρευστότητα, επηρεάζοντας αρνητικά την ήδη πτωτική πορεία του κλάδου.

Η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά φαίνεται να επιτάθηκε από τη συζήτηση για την προσωρινή κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, που ανέστειλε κάποιες από τις αγοραπωλησίες, εν αναμονή της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο Κτηματολόγιο περιορίστηκαν στα 485 έναντι 741 το Νοέμβριο του 2010, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 35%.

Είναι ο χαμηλότερος αριθμός πωλήσεων από τον Ιανουάριο του 2009, όταν η αγορά κατάρρευσε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Είναι η μεγαλύτερη φετινή μείωση και μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν το Νοέμβριο όλες οι επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στη Λευκωσία (-55%). Στην Πάφο, η μείωση ανήλθε στο 23%, στην Αμμόχωστο στο 29%, στη Λάρνακα στο 32% και στη Λεμεσό στο 24%

Όσον αφορά το εντεκάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 6367 έναντι 7901 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 19%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λευκωσία όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν στις 1683 από 2359 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 29%.

Μείωση 28% παρουσιάζεται και στη Λάρνακα με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 909 από 1259.

Μείωση 22% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Πάφο, πέφτοντας στις 1159 από 1487 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στην ελεύθερη Αμμόχωστο φθάνει το 16%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 665 από 794 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 3% με τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1951 έναντι 2002 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, ανέφερε ότι η νέα συρρίκνωση της δραστηριότητας αποδίδεται στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά, την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσκολία πρόσβασης των αγοραστών σε δανειοδότηση. «Ωστόσο, έστω και εάν γίνει κατορθωτή η πρόσβαση στη δανειοδότηση, λόγω του ψηλού κόστους του χρήματος, δεν προχωρούν οι επενδύσεις», σημείωσε.

Όσον αφορά την πορεία της αγοράς τους επόμενους μήνες, ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι προβλέπεται να συνεχιστεί η πτώση μέχρι να λυθούν τα προβλήματα και οι τράπεζες να μπορούν να δανειοδοτούν.

«Δυστυχώς η αγορά είναι απρόβλεπτη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί περαιτέρω αλλά και να βελτιωθεί», σημείωσε ο Business Development Director της Aristo Developers, Ήρως Μιλτιάδους.

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι «θέλοντας και μη θα μειωθούν κι άλλο για να μπορέσει ο κόσμος να αγοράσει ακίνητα».

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |