Monday, November 21, 2011

Fitch: "Καμπανάκι" για τράπεζες της Κ.Α. Ευρώπης


Fitch: "Καμπανάκι" για τράπεζες της Κ.Α. Ευρώπης

Αν ενταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, οι κεφαλαιακές και χρηματοδοτικές πιέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να τις αναγκάσουν να «κόψουν» τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους στην Αναδυόμενη Ευρώπη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και την αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολλές χώρες, προειδοποιεί η Fitch.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, ο δανεισμός από τις μητρικές τράπεζες της ευρωζώνης προς τις χώρες της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή το α’ εξάμηνο του 2011, ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από την σχετική ανάλυση, έχουν μειώσει τον δανεισμό περισσότερο σε σχέση με τις άλλες τράπεζες της ευρωζώνη. Αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με την Fitch, ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης, αν τεθούν υπό σοβαρή πίεση στην εγχώρια αγορά, μπορεί να περιορίσουν την έκθεσή τους στις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κατά την Fitch, ο σημαντικότερος κίνδυνος που προκύπτει από την εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι η μείωση της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης από τις μητρικές τράπεζες, κάτι που θα ανάγκαζε τις θυγατρικές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να γίνουν αυτάρκεις. Αν και οι θυγατρικές των τραπεζών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να «αντέξουν» κάποια μείωση της χρηματοδότησής τους από τις μητρικές, ωστόσο θα αναγκάζονταν να κόψουν την παροχή πίστωσης και να μειώσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.


Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ισχνότερες προοπτικές ανάπτυξης και η δυσμενής επίπτωση της υποτίμησης των νομισμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των assets.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, χρεοκοπία της Ελλάδας ή των τραπεζών δεν θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αν και θα είχαν λιγότερο περιθώριο να παράσχουν νέα κεφάλαια στην περίπτωση που χρειαστεί. Ούτε αναμένεται οι θυγατρικές να έρθουν αντιμέτωπες με μαζικό «σήκωμα» καταθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |