Monday, November 21, 2011

ΗΠΑ: Παταγώδης αποτυχία στη συμφωνία για το έλλειμμα;


ΗΠΑ: Παταγώδης αποτυχία στη συμφωνία για το έλλειμμα;


Δεν επετεύχθη συμφωνία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με το υπό διαμόρφωση σχέδιο μείωσης δημοσιονομικού ελλείμματος, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναστατώνοντας τις αγορές. Η Επιτροπή Ελλειμμάτων του Κογκρέσου αναμένεται να προβεί σήμερα σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την Washington Post.

Στόχος της 12μελούς διακομματικής επιτροπής ήταν να εξετάσει τα μέτρα συρρίκνωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο φέρεται να μην έχει συμφωνήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 23 Νοεμβρίου, βάσει της προθεσμίας.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αναμένεται η αυτόματη περικοπή δαπανών ύψους $1,2 τρισ. από τον Ιανουάριο του 2013.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ασία το σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama δεν αναφέρθηκε άμεσα στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον.

Η προσπάθεια του Κογκρέσου να επιτευχθεί συμφωνία έγινε επείγουσα την Τετάρτη, όταν το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης υπερέβη το όριο των 15 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 99% του ΑΕΠ των ΗΠΑ και θεωρείται επικίνδυνο από τους οικονομολόγους.

Η συμφωνία απαιτεί την πλειοψηφική έγκριση της επιτροπής που είναι ισομοιρασμένη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και κατόπιν αυτού θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο έως τις 23 Δεκεμβρίου για να αποφευχθούν οι αυτόματες περικοπές.

Η επιτροπή συστάθηκε τον Αύγουστο, όταν ελήφθη απόφαση αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους. Η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να δεχθούν την πρόταση των Δημοκρατικών για αύξηση της φορολογίας επί των εισοδημάτων των εύπορων Αμερικανών έναντι περικοπών στα γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικής προστασίας μπλοκάρει το έργο της επιτροπής. Οι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν την αύξηση της φορολογίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ισχυριζόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τις επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.



source: capital.gr

No comments:

Share |