Thursday, September 15, 2011

SOS για τις γερμανικές τράπεζες


SOS για τις γερμανικές τράπεζες

«Καμπανάκι» για τις τράπεζες της Γερμανίας έκρουσε χθες ο έτερος οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P), υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οποίου προειδοποίησε ότι η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους γι' αυτές. «Η βάση αναχρηματοδότησης των γερμανικών τραπεζών είναι πολύ ευαίσθητη και μια πιθανή απώλεια εμπιστοσύνης σε περίπτωση διεύρυνσης της κρίσης χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει την ανάγκη κρατικής στηριξής τους, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση της Lehman», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Στέφαν Μπεστ.

Ερωτώμενος εάν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας μπορεί να υποβαθμιστούν ελέω κρίσης χρέους, ο κ. Μπεστ δήλωσε ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από μια ελληνική χρεοκοπία χωρίς στήριξη, μόνο αν η κρίση χρέους περιοριστεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για την κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών είναι «μάλλον αρνητικές», αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πραγματικά απειλητική μόνο εάν η οικονομία της χώρας βυθιστεί εκ νέου σε ύφεση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι γερμανικές τράπεζες έχουν μειώσει την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα σε λιγότερο από 10 δισ. ευρώ, με το σχετικό χαρτοφυλάκιο της Commerzbank να έχει περιοριστεί στα 2,2 δισ. ευρώ και αυτό της Deutsche Bank στο 1,2 δισ. ευρώ. Ο κ. Μπεστ σημείωσε ακόμα ότι αν και οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες (δύο εκ των οποίων υποβαθμίστηκαν χθες από τη Moody's) τείνουν να έχουν καλύτερο «μείγμα» δραστηριοτήτων σε σχέση με τις ανταγωνίστριές τους από τη Γερμανία, εντούτοις οι παράγοντες της αγοράς εμπιστεύονται περισσότερο τους γερμανικούς ομίλους, λόγω της οικονομικής ισχύος της χώρας.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |