Thursday, September 15, 2011

EKT: Συντονισμένη παροχή ρευστότητας σε δολάρια με Fed, SNB, ΒοΕ, BoJ


EKT: Συντονισμένη παροχή ρευστότητας σε δολάρια με Fed, SNB, ΒοΕ, BoJ


Σε μία σημαντική κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς σε συνεργασία με τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισε τη διενέργεια πράξεων παροχής ρευστότητας σε δολάρια μέσω συμφωνιών επαναγοράς διάρκειας τριών μηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας "αποφάσισε σε συνεργασία με την Federal Reserve, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας να πραγματοποιήσει τρεις πράξεις παροχής ρευστότητας μέσω τίτλων διάρκειας περίπου τριών μηνών έως τα τέλη του έτους", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Οι νέες πράξεις ενίσχυσης της δολαριακής ρευστότητας έρχονται να προστεθούν στα εβδομαδιαία swap δολαρίου της ΕΚΤ.

Οι πράξεις παροχής ρευστότητας θα διενεργηθούν με τη μορφή συμφωνιών επαναγοράς σταθερού επιτοκίου, ανοικτές σε όλους, με την παροχή επιλέξιμων εγγυήσεων.

Οι ημερομηνίες των πράξεων είναι η 12η Οκτωβρίου, η 9η Νοεμβρίου και η 7η Δεκεμβρίου.

Τον τελευταίο καιρό η Federal Reserve ανησυχούσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα μεταφερθεί στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, μέσω των υποκαταστημάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

H “απόσυρση” money market funds,που παρέχουν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε δολάρια στις τράπεζες, αξίας περίπου 2,5 τρισ. δολαρίων από την Ευρωζώνη και η “ξηρασία” στη διατραπεζική αγορά προκάλεσαν έντονες ανησυχίες για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης χρέους.

Γι ΄ αυτό το λόγο, αξιωματούχοι της Fed συναντήθηκαν πρόσφατα με ανώτερα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στις ΗΠΑ, αναφέρει η Wall Street Journal. Προσθέτει δε, ότι οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από τα υποκαταστήματά τους στις ΗΠΑ.

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ και η πρόσβασή τους σε ρευστότητα αποτελούσε μεγάλη ανησυχία. Σύμφωνα με αναλυτές, τα βραχυπρόθεσμα χρέη της BNP Paribas ξεπερνούν τα 94 δισ. δολάρια, ενώ της Societe Generale τα 56 δισ. δολάρια. Η μετοχή της BNP μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ έφτασε να ενισχύεται σε ποσοστό 19% και της SocGen σε ποσοστό άνω του 10%.



source: capital.gr

No comments:

Share |