Thursday, September 15, 2011

Ευρωζώνη: Σταθερά πάνω από το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός


Ευρωζώνη: Σταθερά πάνω από το στόχο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Σταθερά υψηλότερα του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέμεινε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, παραμένοντας πάνω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Το ποσοστό είναι στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει και τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραμένει πάνω από το στόχο, επικρατεί η φημολογία ότι τα επιτόκια δεν θα ενισχυθούν σύντομα καθώς η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώνεται.

Η Τράπεζα έχει προχωρήσει δύο φορές σε αυξήσεις στο βασικό της επιτόκιο από τον Απρίλιο, αυξάνοντάς το στο 1,50% σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, ανέφερε πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, ενώ οι πιέσεις που ασκούνται στον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί.




source: capital.gr

No comments:

Share |