Thursday, September 15, 2011

Soros: Βλέπει χρεοκοπία Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας


Soros: Βλέπει χρεοκοπία Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας

«Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ιρλανδίας και την έξοδό τους από το ευρώ», υποστηρίζει σε άρθρο του στο πρακτορείο Reuters ο μεγαλοεπενδυτής George Soros.

Ο Soros εκτιμά πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν σειρά ριζικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου.

Τονίζει ακόμα πως εάν μια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η πίεση για μείωση ελλειμμάτων θα ωθήσει την ευρωζώνη σε παρατεταμένη ύφεση κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες.

Στα τέσσερα μέτρα πολιτικής που προτείνει ο Soros προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι, σημειώνεται ότι:

-οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν στα πιο αδύναμα κράτη,

-ορισμένες τράπεζες σε ασυνεπή κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους

-το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία

-θα πρέπει να προστατευτούν τα κρατικά ομόλογα και άλλων ελλειμματικών χωρών.

Η λύση, καταλήγει ο George Soros, δεν είναι άλλη από το να ιδρυθεί ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο με τη δυνατότητα φορολόγησης και δανεισμού.

Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για αυτό προτρέπει τους ηγέτες της Ευρώπης να ξεκινήσουν τη δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση αμέσως διότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τέλος, αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ειδικά στη Γερμανία. «Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν επιλογή για το εάν θα υποστηρίξουν το ευρώ ή όχι, κάτι που είναι λάθος», λέει χαρακτηριστικά.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |