Wednesday, July 6, 2011

Moody΄s: Το 1/3 των τραπεζών θα εμφανίσει ανάγκη έκτακτης στήριξης


Moody΄s: Το 1/3 των τραπεζών θα εμφανίσει ανάγκη έκτακτης στήριξης


Σχεδόν το 1/3 των ευρωπαϊκών τραπεζών που υποβάλλονται σε stress test για να ελεγχθεί η ανθεκτικότητά τους σε κακές συνθήκες αγορές, ενδέχεται να χρειαστεί κάποια εξωτερική ενίσχυση, εκτιμά ο οίκος Moody΄s.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority-EBA) αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές περιμένουν περισσότερες αποτυχίες από τις επτά που εμφάνισαν τα αποτελέσματα των stress test του περασμένου έτους, με τις ρυθμιστικές αρχές να προσπαθούν να ενισχύσουν την αξιοπιστία στο θεσμό των τεστ.

Η Moody΄s επισημαίνει πως ο αντίκτυπος των stress test στις αξιολογήσεις των τραπεζών θα είναι περιορισμένος. "Από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που υπόκεινται στα stress test του 2011 της EBA, η Moody΄s πιστεύει πως 26 τράπεζες, τις οποίες καλύπτει, θα παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο για ανάγκη έκτακτης εξωτερικής χρηματοδότησης", σημειώνει ο οίκος.

Επίσης προβλέπει πως οι τράπεζες που θα αποτύχουν στα stress test θα ανήκουν σε αυτές που έχουν αξιολογηθεί χαμηλά στην κλίμακα της Moody΄s ή σε αυτές που δεν καλύπτονται καθόλου από τον οίκο.

Το τεστ για την υγεία των τραπεζών, που στόχο έχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο, καθώς επλήγη λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, τις χαμηλότερες επενδυτικές αποδόσεις και τη ρυθμιστική αβεβαιότητα, θα έχει λογικά θετικές συνέπειες για τις τράπεζες, σύμφωνα με την Moody΄s.

H δοκιμασία ώθησε ήδη αρκετές τράπεζες να ενισχύσουν τα "μαξιλάρια" ρευστότητας και θα δώσει στους επενδυτές λεπτομέρειες για την έκθεση της κάθε τράπεζας σε κρατικό χρέος αλλά μια εικόνα της αξιολόγησης της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών από τις ρυθμιστικές αρχές.

"Ωστόσο, ενώ τα stress test του 2011 έχουν πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τα τέστ του 2010, η Moody΄s παρατηρεί ότι τα αποτελέσματα της EBA δεν θα περιλαμβάνουν την υπόθεση χρεοκοπίας ενός κράτους, σε μια εποχή όπου ο κίνδυνος αυτός εντός της Ευρωζώνης είναι αυξημένος", σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου.


source: capital.gr

No comments:

Share |