Wednesday, July 6, 2011

Δεν πείστηκαν οι πιστωτές


Δεν πείστηκαν οι πιστωτές

Σε επίπεδα πάνω του 8% παραμένουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωσή τους.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν χθες κοντά στο 8,04% και του 5ετούς στο 8,48%, ελάχιστα πιο κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν μια βδομάδα.

Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι η εξαγγελία του πακέτου μέτρων την Παρασκευή σε συνδυασμό με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα θα περιόριζαν τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού, εξανεμίζονται.

Η παραμονή των αποδόσεων σε αυτά τα επίπεδα προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού σε περίπτωση που προσφύγει σε διεθνή δανεισμό η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει διπλάσιο επιτόκιο από ότι πέρσι.

Η αναρρίχηση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου συνεπάγεται αύξηση εκατοντάδων εκατομμυρίων στο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού της χώρας και οφείλεται στη διασύνδεση που υπάρχει διεθνώς μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας λόγω τραπεζών.

Το σύνολο του κυπριακού χρέους φθάνει τα €11 δισ. και σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, η Κύπρος θα πληρώνει σε κάποια χρόνια κοντά στα €900 εκ. για εξυπηρέτηση του χρέους της αντί €500 εκ. που πληρώνει σήμερα.

Τα πρόσθετα €400 εκ. αντιστοιχούν με το ένα τρίτο περίπου του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του 2011.

Η μεγαλύτερη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ότι σε περίπτωση που οι αποδόσεις του κυπριακού ομολόγου παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, η Κύπρος θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης λαμβάνοντας χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού έναντι δεσμεύσεων για δημοσιονομική εξυγίανση.

Η εισδοχή στο μηχανισμό θα πλήξει καίρια τη φήμη της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο και ενδέχεται να συνεπάγεται δεσμεύσεις για διαφοροποίηση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας.

Στην κλειστή συνεδρία της βουλής την Παρασκευή κυκλοφόρησε σημείωμα που έδειχνε ότι οι άλλες τρεις χώρες που βρίσκονται στο μηχανισμό – Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία – ζήτησαν βοήθεια όταν οι αποδόσεις των ομολόγων τους είχαν φθάσει στα επίπεδα που είναι σήμερα το κυπριακό δεκαετές ομόλογο.

Αν και η αύξηση των αποδόσεων είναι γενικότερο φαινόμενο, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που λαμβάνουν μέτρα εξυγίανσης, είναι περιορισμένη.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου βρισκόταν χθες στο 5,3% και της Ιταλίας στο 4,75%, παρουσιάζοντας αύξηση 58 και 75 μονάδων σε σχέση με πέρσι, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα η απόδοση του ομολόγου αναρριχήθηκε χθες στο 16,2%, στην Ιρλανδία στο 11,36% και στην Πορτογαλία στο 11,8%.

Μέσα σε ένα χρόνο, το κόστος δανεισμού στις χώρες αυτές αυξήθηκε κατά 5,98%, 5,98% και 6,47% αντίστοιχα.

Τα περιθώρια που έχει η Κύπρος να πείσει τις διεθνείς αγορές στενεύουν καθώς το 2012 η χώρα υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει γύρω στο 33% του χρέους της.

Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, η κυβέρνηση φοβάται πλέον ότι θα είναι δύσκολο να πείσει ξένους πιστωτές να τη δανείσουν με επιτόκια κάτω του 8%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |