Tuesday, June 7, 2011

Αλώβητο το international business αλλά…


Αλώβητο το international business αλλά…

To international business παραμένει αλώβητο στις απανωτές υποβαθμίσεις της Κύπρου, οι εγχώριοι όμως παράγοντες προβληματίζονται για τη συνέχεια.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μέχρι στιγμής δείχνουν να υπάρχει φέτος απρόσκοπτη ροή ξένων καταθέσεων και εταιρειών στην Κύπρο, παρά τις υποβαθμίσεις από τους τρεις οίκους αξιολόγησης και τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Οι καταθέσεις ξένων εταιρειών έφθασαν τον Απρίλιο στα €21,6 δισ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 19,5%.

Παρόμοια τάση δείχνουν και τα στοιχεία του εφόρου εταιρειών για την εισροή νέων εταιρειών, που είναι συνήθως καλή ένδειξη των συνθηκών που επικρατούν στο international business.

Οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών αυξήθηκαν κατά 20,4% το Μάιο φθάνοντας τις 1784 έναντι 1482 τον περσινό Μάιο.

Το πεντάμηνο του 2011 οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών παρουσιάζουν αύξηση 5,3% στις 8162 από 7754 πέρσι.

Στα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία εκφράζεται ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία των εργασιών, υπάρχει όμως προβληματισμός για το κλίμα που άρχισε να δημιουργείται στους κόλπους των ξένων επενδυτών για την Κύπρο.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις τράπεζες, που βρίσκονται επί ποδός για να εξηγούν σε ξένους επενδυτές ότι η κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών είναι από τις πιο ψηλές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλο της KPMG, Ανδρέα Χριστοφίδη, υπάρχει ανησυχία ότι οι απανωτές υποβαθμίσεις της οικονομίας θα επηρεάσουν την εισροή εταιρειών στην Κύπρο.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία σαφή ένδειξη αλλά υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός».

Όπως υπογράμμισε, η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα προκειμένου να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά για να είναι σε θέση να πείσει η Κύπρος τις διεθνείς αγορές.

Σε επίπεδο τραπεζών, γίνονται σκέψεις για σύγκλιση ευρείας σύσκεψης με φορείς της αγοράς (π.χ. λογιστές και δικηγόρους) για να συζητηθεί η κεφαλαιακή ευρωστία του συστήματος και για να αντικρουστούν τα επιχειρήματα των raters.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |