Tuesday, June 7, 2011

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,9% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,9% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 μηνών ενισχύθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο, καθώς η καλοκαιρία και η περίοδος διακοπών του Πάσχα βοήθησαν τους λιανοπωλητές να ανακάμψουν από την πτώση του Μαρτίου.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στα 17 κράτη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περυσινό Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,1%.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι πωλήσεις να σημειώσουν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και να παραμείνουν αμετάβλητες σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% μηνιαίως και κατά 1,7% ετησίως.

Τα στοιχεία φαίνεται πως δεν θα αλλάξουν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σηματοδοτήσει την Πέμπτη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% τον Απρίλιο, κάνοντας την πρώτη αύξηση από τα μέσα του 2008, προκειμένου να αποτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού. Σημειώνεται πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε το Μάιο στο 2,7%, και παραμένει υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για μέγεθος κοντά στο 2%.

Στα επιμέρους στοιχεία, τρόφιμα, ποτά και καπνός ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Απρίλιο από το Μάρτιο, η ισχυρότερη ετήσια άνοδος από το Μάιο του προηγούμενου έτους, ενώ οι πωλήσεις προϊόντων εκτός των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,8%, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, τα στοιχεία επεσήμαναν την απόκλιση που υπάρχει στην οικονομική δραστηριότητα των κρατών. Παρά το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία εμφάνισαν αύξηση, τα μικρότερα κράτη όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, «έμειναν πίσω» καθώς εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5,2% στη Γαλλία, κατά 0,55 στη Γερμανία, σε Ισπανία και Ιρλανδία υποχώρησαν 3%, ενώ στην Πορτογαλία μειώθηκαν 4%.





source: capital.gr

No comments:

Share |