Thursday, June 9, 2011

Σε νέο ρεκόρ τα CDS της "ευρωπεριφέρειας"


Σε νέο ρεκόρ τα CDS της "ευρωπεριφέρειας"



Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται τα spreads των ομολόγων της Ελλάδας και της «ευρωπεριφέρειας», ενώ σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκαν τα 5ετή CDS, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχουν κυρίως στα πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα οι εξελίξεις σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς οίκοι έχουν προειδοποιήσει πως η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός, ενώ επισημαίνουν πως η λύση που θα δοθεί για τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να θεωρηθεί «μοντέλο» και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Όπως είχε επισημάνει το Bloomberg, αν αυτή «μεταφραστεί» από τους οίκους ως «αναδιάρθρωση» αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε πολλαπλές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας και των άλλων δυο χωρών εκτός της Ελλάδας. Δεδομένου ότι σήμερα Ιρλανδικά και Πορτογαλικά ομόλογα βαθμολογούνται λίγο πάνω από την κατηγορία “junk” αν αυτό συμβεί, πολλά fund τα οποία παρακολουθούν τους δείκτες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν αμέσως σε ρευστοποιήσεις.

Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ α' τριμήνου, διευρύνθηκε στις 1.365 μονάδες βάσης, του 5ετούς στις 2.011 μ.β. και του 2ετούς στις 2.346 μονάδες βάσης.

Τα ελληνικά 5ετή CDS εκτνάχθηκαν σε νέο ρεκόρ, στις 1.510 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο 50 μονάδων βάσης. Ρεκόρ καταγράφεται στα 5ετή CDS Πορτογαλίας και Ιρλανδίας που άγγιξαν τις 720 και 693 μονάδες βάσης αντιστοίχως .


Την ίδια ώρα, το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 668 μονάδες βάσης, του ιρλανδικού στις 806 μ.β. και του ισπανικού στις 237 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, το κόστος ασφάλισης για τα πορτογαλικά ομόλογα ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 15 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το επίπεδο ρεκόρ των 692,5 μονάδων βάσης.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |