Thursday, June 9, 2011

"Μαύρα σύννεφα" στις ασιατικές αγορές


"Μαύρα σύννεφα" στις ασιατικές αγορές


Το αρνητικό, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο, κλίμα συνεχίζεται και στις συναλλαγές της Πέμπτης και οδηγεί σε πτώση έως και άνω του 1% τις ασιατικές αγορές. «Οδηγός» της πτώσης Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη. Σε θετικό έδαφος κατορθώνει να διατηρηθεί ο Nikkei.

«Η αμερικανική οικονομία έχει μέχρι στιγμής δεχτεί στήριξη από τους βιομηχάνους, καθώς η κατανάλωση, η απασχόληση και τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας δεν ήταν ικανοποιητικά. Ωστόσο ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει μαύρα σύννεφα πάνω από τον κλάδο της μεταποίησης», σημειώνει ο Mitsuhige Akino, της Ichiyoshi Investment Management.

Κατά 3,5% συρρικνώθηκε το ιαπωνικό ΑΕΠ στους τρεις μήνες μέχρι τις 31 Μαρτίου, περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές, εξαιτίας των επιδράσεων από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση 3% και η κυβέρνηση αρχικά είχε κάνει λόγο για 3,7%.

Οι Toyota Motor και Nissan Motor, που εμφάνισαν μείωση πωλήσεων το Μάιο, εργάζονται προκειμένου να αποκαταστήσουν τις δραστηριότητες, καθώς οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ενέργεια, ωθώντας την οικονομία σε ύφεση. Οι αναλυτές δηλώνουν ότι τα στοιχεία δεν διαφοροποιούν τις προβλέψεις ότι η οικονομία θα κερδίσει έδαφος, καθώς οι εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή και τα κυβερνητικά σχέδια ανοικοδόμησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξάλλου, λιγότερες από ό,τι αναμενόταν ήταν οι νέες θέσεις εργασίας στην Αυστραλία το Μάιο, με το δείκτη της ανεργίας να παραμένει σταθερός, βάζοντας στο περιθώριο για την ώρα την πιθανότητα μιας νέας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ο δείκτης της ανεργίας παρέμεινε στο 4.9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Στη διάρκεια του μήνα ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου αυξήθηκε κατά 7.800 άτομα (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) και διαμορφώθηκε στα 11,44 εκατ.

Η αύξηση της συνολικής απασχόλησης ήταν κατά πολύ χαμηλότερη των προβλέψεων για 25.000 που ανέμεναν οι αναλυτές του Dow Jones Newswires.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, σημείωσε πτώση 0,7%, στις 132,16 μονάδες στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.467,15 μονάδες, με κέρδη 0,19%. Ο ευρύτερος Topix κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 0,18%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε πτώση 1,12%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά σημειώνει απώλειες με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,98% και τον ευρύτερο CSI 300 σε ποσοστό 1,05%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε πτώση 0,57%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε απώλειες 0,07%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,28%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημείωσε απώλειες 1,04%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχώρησε 0,13%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη έχασε 0,02%.



source: capital.gr

No comments:

Share |