Thursday, June 9, 2011

ΗΠΑ: Ενδεχόμενο ολιγοήμερης...χρεοκοπίας


ΗΠΑ: Ενδεχόμενο ολιγοήμερης...χρεοκοπίας

Το ενδεχόμενο ολιγοήμερης... χρεοκοπίας των ΗΠΑ κερδίζει τις τελευταίες ημέρες έδαφος στις γραμμές των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών. Τις τελευταίες εβδομάδες, εκπρόσωποι των δύο κομμάτων του Κογκρέσου προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, προκειμένου στη συνέχεια να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως έχει προειδοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τις 2 Αυγούστου, οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, έναντι των πολιτών και των δανειστών τους. Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχισθούν πέραν της 2ας Αυγούστου.

Την ιδέα έχει ήδη υιοθετήσει δημοσίως ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, Τιμ Πολέντι. Οι επικεφαλής του κόμματος σε Βουλή και Γερουσία, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η μη αύξηση του ορίου για το χρέος μέχρι τις 2 Αυγούστου δεν πρόκειται να προκαλέσει καταστροφή. Επί του θέματος τοποθετήθηκε, χθες, και ο οίκος Fitch, προαναγγέλλοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η προοπτική για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε «αρνητική» (negative outlook).

Κάτι τέτοιο, μάλιστα, είχε πράξει και στο παρελθόν η Fitch, όταν το 1995 είχε και πάλι καθυστερήσει η αύξηση του ορίου για το χρέος. Ως πρώτο τεστ η Fitch θεωρεί την ωρίμανση έκδοσης ομολόγων 30 δισ. δολ., στις 4 Αυγούστου.

Αν αυτά δεν αποπληρωθούν, τότε η αξιολόγηση της συγκεκριμένης έκδοσης θα μειωθεί από «ΑΑΑ» σε «Β+». Τη σκληρότερη αρνητική απάντηση έδωσε, όπως ήταν λογικό, ο μεγαλύτερος δανειστής των ΗΠΑ: Οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να «παίζει με τη φωτιά» και προειδοποίησαν ότι οι συγκεκριμένες συζητήσεις υπονομεύουν το δολάριο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |