Thursday, June 9, 2011

ΒΡ: Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας


ΒΡ: Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε κατανάλωση ενέργειας

Η κατανάλωση ενέργειας της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, χρονιά που σημαδεύτηκε από την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 40 χρόνια της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης, σύμφωνα με ετήσια έκθεση για την ενέργεια που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΡ η συνολική ενεργειακή κατανάλωση αυξήθηκε 5,6% τον περασμένο χρόνο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1973, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά από την μεγάλη πτώση της κατανάλωσης που είχε αποδοθεί στην οικονομική κρίση.

Παράλληλα όμως, "η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων συνεπάγεται και την πολύ μεγάλη αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, με τον πιο υψηλό ρυθμό από το 1969 ως σήμερα", επισημαίνεται από την ΒΡ.

Η κινεζική ζήτηση σε ενέργεια αυξήθηκε κατά 11,2% ξεπερνώντας εκείνη στις ΗΠΑ όπου η αύξηση ήταν 3,7% το 2010.

Το πετρέλαιο παραμένει ο ενεργειακός πόρος με την μεγαλύτερη ζήτηση παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να χάνει έδαφος έναντι των άλλων πηγών ενέργειας όπως το αέριο, ο άνθρακας, η πυρηνική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια κ.ά.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΒΡ ο μαύρος χρυσός κάλυψε το 2010 το 33,6% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας παρά το ότι βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία έντεκα χρόνια.



source: capital.gr

No comments:

Share |