Wednesday, June 29, 2011

Στη σκιά της Ελλάδας το οικονομικό κλίμα


Στη σκιά της Ελλάδας το οικονομικό κλίμα

Επιδείνωση για τέταρτο συνεχές μήνα παρουσίασαν οι εγχώριες οικονομικές προσδοκίες τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και η συνεχιζόμενη εγχώρια κρίση βαραίνουν το κλίμα στις υπηρεσίες, προμηνύοντας την επιβράδυνση ή ακόμα και τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας (ΔΟΣ) υποχώρησε κατά 2,5 μονάδες τον Ιούνιο στις 83,9 μονάδες από 86,5 μονάδες το Μάιο του 2011.

Είναι ο τέταρτος συνεχής μήνα που το κλίμα παρουσιάζει επιδείνωση.


Όπως τονίζει το ΚΟΕ, ενώ o ΔΟΣ το 2010 είχε διαγράψει πορεία ανάκαμψης η οποία ακολουθήθηκε και από το ΑΕΠ, τους τελευταίους μήνες το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει υποχώρηση, που προδιαγράφει και πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα, ιδιαίτερα αφού η κρίση στην ευρωζώνη συνεχίζεται.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2011 έναντι του τελευταίου περσινού τριμήνου.

Στις υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν και το χρηματοοικονομικό κλάδο, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σχέση με το Μάιο λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση, τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες. Στα ίδια περίπου επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη ζήτηση και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Τέλος, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν πτώση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο -11 από -9 το Μάιο που είναι η χειρότερη επίδοση από τον περσινό Ιούνιο.

Στον τομέα των κατασκευών, το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε συγκριτικά με το Μάιο λόγω επιδείνωσης των προσδοκιών. Τον Ιούνιο περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικοδομική τους δραστηριότητα και περισσότερες δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση στην απασχόληση τους επόμενους μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Μάιο παρέμειναν οι αντιλήψεις των επιχειρήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books), ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων επιδεινώθηκε στο -47 από -42.

Επιδείνωση παρουσιάζει και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, η εκτίμησή τους για την οικονομική κατάσταση τόσο του νοικοκυριού όσο και της Κύπρου τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν επιδείνωση. Επίσης, περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες και λιγότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους 12 μήνες.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι η παρούσα στιγμή δεν είναι κατάλληλη για αποταμίευση και δίνουν μικρή πιθανότητα στο να αποταμιεύσουν τους επόμενους 12 μήνες. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -34 από -31.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε ελαφρώς σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -17 από -15.

Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε μικρό βαθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, ελαφρώς περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση τόσο στις πωλήσεις όσο και στην απασχόληση τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα ίδια περίπου επίπεδα με το Μάιο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και τις τιμές πώλησης. Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -21 από -25 τον προηγούμενο μήνα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |