Wednesday, June 29, 2011

ΧΑ: Με το βλέμμα στη Βουλή...


ΧΑ: Με το βλέμμα στη Βουλή...


Σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, όπως υποστηρίζει, θα έχει στραμμένο το βλέμμα του σήμερα στο κτίριο της ελληνικής Βουλής όπου στις 14:00 ξεκινά στην Ολομέλεια η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με τους περισσότερους επαγγελματίες της αγοράς να εκτιμούν ότι δύσκολα το τελικό αποτέλεσμα θα εμπεριέχει σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις.

Αρκετοί βεβαίως είναι αυτοί που θα παρατηρούν τα δρώμενα γύρω από τη Βουλή όπου αγανακτισμένοι και διαφωνούντες θα δώσουν τη δική τους ιδιότυπη μάχη εκτιμώντας ότι η αγορά χρόνου (όπως δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος κα Μέρκελ) για την Ελλάδα είναι ακριβή και ασύμφορη.



Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τα γνωστά φορολογικά υποζύγια βρίσκονται στα όριά τους, και ότι δεν θέλει πολύ η αραβική άνοιξη των εξεγέρσεων να μετατραπεί σε μεσογειακό καλοκαίρι της δυσαρέσκειας.

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την όποια τόσο πολύ δείχνουν να ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι πιθανότατα θα δώσει βραχύδια ανοδική αντίδραση στο ΧΑ (μέρος της οποίας προεξοφλήθηκε και χθες), όμως, από κει και πέρα θα χρειαστούν και άλλοι παράγοντες προκειμένου η ανοδική τάση να είναι διατηρήσιμη.

Πρώτος και σημαντικός παράγοντας είναι η θετική κατάληξη των «ασκήσεων επί χάρτου» που διεξάγονται στους κόλπους της ΕΕ υπό το άγρυπνο βλέμμα των οίκων αξιολόγησης και αφορούν τη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.


Δεύτερος παράγων ακόμη σημαντικότερος είναι επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση να βγει από τον λήθαργο μηνών και να προσπαθήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις επανεκκίνησης οικονομίας και αγοράς που θεωρείται βέβαιο ότι τα νέα μέτρα θα στείλουν την ψυχολογία ακόμη χαμηλότερα.

Σε αυτό το τελευταίο η απαισιόδοξη σχολή σκέψης έχει να αντιπαρατάξει την εκτίμηση ότι η θητεία αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα είναι βραχύδια, οι πρόωρες εκλογές φαίνονται στο βάθος του ορίζοντα και με τα δεδομένα αυτά ο κύριος πυλώνας που μπορεί να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στο ΧΑ και δεν είναι άλλος από αυτόν των αποκρατικοποιήσεων, θα πάει πίσω προς εφησυχασμό των ημέτερων συνδικαλιστών.

Παρά ταύτα, έστω και αν δημιουργηθούν μικρές προϋποθέσεις αισιοδοξίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων που θα εξυπηρετήσουν αρκετούς δημιουργώντας συνθήκες μίνι καλοκαιρινού ράλι μέσα στα «μπάνια του λαού».

source: euro2day.gr

No comments:

Share |