Wednesday, June 29, 2011

Ευρωζώνη: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Πιο απαισιόδοξες εμφανίστηκαν για τις προοπτικές τους οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ τον Ιούνιο, ενώ οι καταναλωτές εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι και πρόθυμοι να κάνουν μεγάλες αγορές.

Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στις 17 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κατέγραψε επίσης υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, εξέλιξη που αναμένεται να αμβλύνει τις ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας για την πιθανότητα οι αυξήσεις των τιμών το προηγούμενο διάστημα να οδηγήσουν σε γενικότερη αύξηση των τιμών.

Ο βασικός δείκτης για την εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στις 3,2 μονάδες από 3,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα τοποθετούσαν τον δείκτη στις 3,5 μονάδες.

Η υποχώρηση της εμπιστοσύνης προήλθε κυρίως από την πτώση στις παραγγελίες για εξαγωγές, μια ανησυχητική ένδειξη για την οικονομία της Ευρωζώνης καθώς η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ωστόσο, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας και αναμένουν πλέον οι τιμές να αυξηθούν με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα κάτι που οδήγησε σε αύξηση της ετοιμότητας τους να κάνουν μεγάλες αγορές.

Ο βασικός δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρώς στο -9,8 από -9,9, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που έκαναν λόγο για περαιτέρω διολίσθηση του δείκτη στο -10,0.

Η εμπιστοσύνη στον κλάδο των υπηρεσιών και στον κατασκευαστικό κλάδο βελτιώθηκε, στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων δεν καταγράφηκε μεταβολή, ενώ υποχώρησε στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ο ευρύτερος δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο 105,1 από 105,5, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση στο 105,0 και πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο των 100.0.




source: capital.gr

No comments:

Share |