Wednesday, March 2, 2011

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε διάστημα 19 ετών εμφάνισαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, σε μια από τις πιο πρόσφατες ενδείξεις πως οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται ταχύτερα των προσδοκιών και εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.



Οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 1982, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν κατά 6,1% υψηλότερα, σημειώνοντας την ισχυρότερη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2008.



Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αυξήσεις κατά 1% και 5,6% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Το Δεκέμβριο, οι τιμές είχαν εμφανίσει μηνιαία άνοδο 0,8% και ετήσια 5,3%.



Οι οικονομολόγοι είναι βέβαιοι πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια από το ιστορικό χαμηλό του 1% την Πέμπτη, ωστόσο εκτιμούν πως ο Jean-Claude Trichet θα σκληρύνει τις αντιπληθωριστικές αναφορές του ώστε να δείξει ότι πλησιάζει μια αύξηση των επιτοκίων.



Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως η μηνιαία αύξηση οδηγήθηκε από τα ενεργειακά και ενδιάμεσα αγαθά. Οι τιμές παραγωγού στην ενέργεια ενισχύθηκαν 3,2% τον Ιανουάριο, η ισχυρότερη από τον Ιούλιο του 2008, ενώ οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,5%, πλησιάζοντας την άνοδο που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1995.



Ωστόσο, εξαιρώντας τις κατασκευές και την ενέργεια, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 0,8% μηνιαίως, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση σε διάστημα 16 ετών.



Οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πως το ράλι των τιμών είναι συνεχές. Τα χθεσινά στοιχεία της Markit για το δείκτη PMI έδειξαν πως το κόστος εισαγωγής και οι τιμές εξαγωγών ενισχύθηκαν το Φεβρουάριο.



source: capital.gr

No comments:

Share |