Friday, February 4, 2011

Χαμηλό διετίας στις πωλήσεις ακινήτων


Χαμηλό διετίας στις πωλήσεις ακινήτων

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 μηνών έπεσαν τον Ιανουάριο του 2011 οι πωλήσεις ακινήτων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος θα συνεχιστούν φέτος.

Η ζήτηση παρουσιάζει συρρίκνωση σε όλες τις παράλιες πόλεις ενώ στη Λευκωσία υπάρχουν τάσεις σταθεροποιήσεις.

Οι εκτιμητές να αναμένουν ότι το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον θα πιέσει τις τιμές ενώ οι developers προβλέπουν ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχιστεί ενόσω δεν υπάρχουν μέτρα στήριξης του κλάδου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το κτηματολόγιο, τον Ιανουάριο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο μειώθηκαν στα 522 έναντι 570 τον Ιανουάριο του 2010, σημειώνοντας μείωση 9%.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο χειρότερος από τον Ιανουάριο του 2009 και ο δεύτερος χειρότερος της τελευταίας πενταετίας, για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Δεκέμβριο του 2010, η ετήσια μείωση στις πωλήσεις ανήλθε στο 9% και το Νοέμβριο στο 6%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, ενώ παρόμοιες τάσεις άρχισαν να παρατηρούνται και στη Λεμεσό.

Στη Λάρνακα οι πωλήσεις περιορίστηκε τον Ιανουάριο του 2011, 72 από 91 πέρσι καταγράφοντας πτώση 21%.

Μείωση 12% και 11% αντίστοιχα παρουσιάζεται και στη Λεμεσό και Πάφο αντίστοιχα.

Κατά 9% λιγότερες ήταν επίσης οι πωλήσεις στην Αμμόχωστο, πέφτοντας στις 42 από 46.

Οι πωλήσεις στη Λεμεσό μειώθηκαν σε 133 από 151 και στη Πάφο σε 101 από 113.

Η μόνη πόλη που παρουσίασε μικρή αύξηση ήταν η Λευκωσία, που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της συνολικής ζήτησης. Στην πρωτεύουσα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στις 174 από 169.

Οι αρμόδιοι της αγοράς αναμένουν ότι το αρνητικό κλίμα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

«Η αγορά αντιδρά σε πλαίσια αναμενόμενα. Εφόσον δεν λαμβάνονται μέτρα για στήριξη του κλάδου, θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Λάκης Τοφαρίδης.

Όπως ανέφερε στη StockWatch ο εκτιμητής ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, «η μείωση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε όλες τις πόλεις με τη Λευκωσία να παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης της ζήτησης».

Όσον αφορά το επίπεδο των τιμών, ο κ. Κουρουσίδης, ανέφερε ότι θα υπάρξει περαιτέρω μικρή μείωση το επόμενο διάστημα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |