Friday, February 4, 2011

Goldman Sachs: Έχει “ταβάνι” η άνοδος της τιμής του “μαύρου χρυσού” - Στα 105 δολ.


Goldman Sachs: Έχει “ταβάνι” η άνοδος της τιμής του “μαύρου χρυσού” - Στα 105 δολ.

O άσημος αναλυτής Arjun N. Murti έλαβε θέση συμβούλου της αγοράς πετρελαίου στη Goldman Sachs το 2005 όταν επιτυχημένα είχε προβλέψει το ράλι του “μαύρου χρυσού” σε ορίζοντα τετραετίας. Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν πάλι απότομα την ανιούσα, τι έχει να πει;


Ο Μurti πριν ακόμα ενταχθεί στο προσωπικό της Goldman Sachs είχε προβλέψει την άνοδο της τιμής ήδη από το 2004. Η τιμή των 105 δολαρίων ανά βαρέλι που έδινε για το αργό πετρελαίου μέσα στο 2005 επιβεβαιώθηκε στο 100%. Επίσης, ο Murti προέβλεπε ότι η τιμή του αργού θα... εκτοξευθεί στα 149 δολάρια, πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε λίγους μήνες νωρίτερα: καλοκαίρι του 2008 αντί για τον Δεκέμβριο που είχε προβλέψει ο Murti.
Έκτοτε η τιμή αποκλιμακώθηκε και ο Murti θεωρεί ότι η παρούσα αυξητική ορμή δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνη του 2005 ή του 2008, όπου το πετρέλαιο έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή τη στιγμή η προσφορά πετρελαίου βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνη του 2005 ή του 2008. Βασίζεται αποκλειστικά σε γεωπολιτικά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν αποσταθεροποίηση σε ευαίσθητες περιοχές με πετρελαϊκά κοιτάσματα.
Ο Murti τονίζει ότι περισσότερο πλήττονται και πιέζονται ώστε να διαμορφωθούν σε ανώτερες τιμές ανά βαρέλι τα προϊόντα πετρελαίου που υπόκεινται σε επεξεργασία. Η βενζίνη, σύμφωνα με τον Murti, θα δεχτεί στο εγγύς μέλλον ανάλογες πιέσεις με αυτές που δέχεται το μερικώς επεξεργασμένο πετρέλαιο τύπου μπρεντ.

Ο Jason Schenker, αναλυτής της Wachovia Securities αντιτείνει την ανταγωνιστική πετρελαϊκή προσφορά της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας. “Αν τα κοιτάσματα της Σαουδικής Αραβίας εξαφανίζονταν από τον πλανήτη, τότε, ναι, θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι η τιμή του αργού θα φτάσει τα 105 δολάρια”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Το αργό διαπραγματεύεται γύρω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι και ο Arjun Murti θεωρεί ότι το “ταβάνι” για την τιμή του αργού πετρελαίου, ακόμα και σε κλίμα ισχυρότερης αποσταθεροποίησης στην Αίγυπτο, βρίσκεται στα 105 δολάρια ανά βαρέλι.

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |